/ - PHOTO BY KANCHANARA ON UNSPLASH
20/08/2023 u 14:14 h
DAN protalDAN protal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Panika na tržištu kriptovaluta: Bitkoin žestoko pao

Cijelo kripto tržište je palo, sedmični gubici su najveći ove godine, a ukupna tržišna kapitalizacija jedva da je iznad trilion dolara

Uz nove nagovještaje da je Fed daleko od završetka borbe protiv inflacije i neke zabrinjavajuće vijesti iz Kine, tržišta dionica su izgubila prošle sedmice (Nasdaq treću sedmicu zaredom), a kriptovalute su doživjele najveći udar ove godine.

Nakon što smo se pitali koliko visoko bi vodeći berzanski indeksi mogli ići do jula (već su bili vrlo blizu rekordnih vrijednosti), avgust je donio korekciju prema dolje, prenose Nezavisne. Ništa neobično, posebno s obzirom na očigledn precijenjenost mnogih tehnoloških dionica. Preokret raspoloženja posljedica je očekivanja da će Fed neko vrijeme nastaviti održavati čvrstu monetarnu politiku.

Zapisnik sa sastanka Feda u julu objavljen je sredinom sedmice i pokazao je da je većina članova Feda i dalje zabrinuta zbog inflacije, što znači da bismo mogli vidjeti još jedno povećanje ključne kamatne stope. Finansijska tržišta uglavnom očekuju da to neće biti potrebno na septembarskoj sjednici.

Inflacija je u SAD-u u julu je dosegla 3,2 odsto na godišnjem nivou, a zbog visokih cijena nafte očekuje se njen blagi rast u avgustu. Ako je SAD u godinu dana (jun) uspio da spusti inflaciju s 9,2 na 3,0 odsto, boriće se za cilj od dva odsto i to puno sporije.

Bitkoin je nakon vijesti da je SpaceX prodao svoju poziciju vrlo brzo izgubio oko desetinu vrijednosti, pa je cijena skliznula ispod 26.000 dolara. Cijelo kripto tržište je palo, sedmični gubici su najveći ove godine, a ukupna tržišna kapitalizacija jedva da je iznad trilion dolara. Dodatno, pesimizam su izazvala negativna kretanja na berzama i nagađanja hoće li Kina devalvirati svoju valutu.

Kada se u avgustu 2015. odlučila na ovaj korak, u sljedeće dvije sedmice bitkoin je izgubio 23 odsto svoje vrijednosti,prenosi SEEbiz

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 01:58