Papa Franjo / - FOTO: EPA/EFE
24/02/2024 u 23:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa prihvatio ostavku poljskog nadbiskupa koji je ignorisao zlostavljanja djece

Sveti Otac Franjo prihvatio je ostavku nadbiskupa Dziege na mjestu nadbiskupa Ščećin-Kamiena, objavila je na svojoj veb stranici poljska apostolska nuncijatura

Papa Franjo je prihvatio ostavku nadbiskupa koji je u dokumentarnom filmu optužen da je zažmurio na zlostavljanje djece, potvrdili su njegovi predstavnici u Poljskoj.

U dokumentarnom filmu informativnog kanala TVN24 iz 2021. godine navodi se da je sveštenik Andržej Dimer, koji je umro te godine, zlostavljao djecu i da je nadbiskup biskupije Andržej Dziega, to znao od 1995. godine, ali da nije ništa preduzeo.

- Sveti Otac Franjo prihvatio je ostavku nadbiskupa Dziege na mjestu nadbiskupa Ščećin-Kamiena, objavila je na svojoj veb stranici poljska apostolska nuncijatura.

U saopštenju se takođe navodi da Dziega odlazi u penziju.

Nijedno saopštenje nije se odnosilo na optužbe protiv Dziege, koji je služio na mjestu nadbiskupa metropolita od 2009. godine.

Nadbiskupija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, kao ni Dziega.

TVN24 javio je da je nakon dokumentarnog filma Dziega smijenio Dimera s njegove direktorske pozicije medicinskog instituta u Ščećinu na sjeverozapadu Poljske.

Poljski mediji javili su da je 2008. godine Dimer osuđen na crkvenom sudu za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Dimer se žalio, ali nije došlo do razrješenja žalbe prije njegove smrti.

Poljska je kao jedna od najpobožnijih katoličkih zemalja u Evropi svjedočila nizu skandala vezano za seksualno zlostavljanje djece, a Crkva je rekla prije dvije godine da je između 1. juna 2018. i 31. decembra 2020. godine primila 368 prijava koje se tiču zlostavljanja maljoletnika. Prema podacima iz 2021. godine, 71 odsto poljske populacije izjašnjavaju se kao katolici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 10:27