Pentagon / - Vikipedija
01/09/2023 u 18:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pentagon: Vagner je u suštini gotov

Kremlj je odbacio “apsolutnu laž” da je Prigožin ubijen po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina, no objavio je da istraga pada aviona istražuje i mogućnost namjernog rušenja letjelice

Portparol Pentagona, brigadni general Patrick Ryder, izjavio je kako je smrt osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina u suštini kraj ove paravojne grupe.

Novinari su podsjetili Rydera na optužbe iznesene prošle godine da je Sjeverna Koreja prodala oružje Wagneru te pitali vjeruje li da je posao s oružjem između Sjeverne Koreje i Vagnera gotov.

Ryder je, podsjećajući na smrt Prigožina, rekao: “Ovdje se radi o tome da je Vagnerova grupa u suštini gotova. Stoga mogu reći da pregovora nema., prenosi Al Jazeera Balkans.

Navodeći da je Vagner neko vrijeme bio najuticajniji faktor na terenu u rusko-ukrajinskom ratu, Ryder je dodao: “Rusija pokušava kupiti municiju i oružje od tiranskih režima kao što su Iran i Sjeverna Koreja.”

Kremlj istražuje pad aviona

Grupa Vagner borila se za Rusiju u ratu u Ukrajini, no njen je osnivač Prigožin istovremeno bio kritičan prema vojnim zvaničnicima u Moskvi te je predvodio kratku pobunu krajem juna.

Kremlj je odbacio “apsolutnu laž” da je Prigožin ubijen po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina, no objavio je da istraga pada aviona istražuje i mogućnost namjernog rušenja letjelice.

Prigožin je pokopan u utorak u rodnom gradu Sankt Peterburgu, nakon što se avion u kojem se nalazio srušio krajem avgusta na putu iz Moskve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 02:41