Satelit, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
21/02/2024 u 23:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Penzionisani satelit se sunovratio iznad Tihog okeana

Satelit „European Remote Sensing 2“ (ERS2) ušao je u atmosferu na pola puta između Havaja i Aljaske i Evropska svemirska agencija (ESA) je potvrdila da se raspala ta svemirske letJelice teška 2.300 kilograma

Penzionisani evropski satelit za posmatranje Zemlje ispao je iz orbite u srIJedu i bezopasno se raspao iznad Tihog okeana, prenosi N1.rs.

Satelit „European Remote Sensing 2“ (ERS2) ušao je u atmosferu na pola puta između Havaja i Aljaske i Evropska svemirska agencija (ESA) je potvrdila da se raspala ta svemirske letJelice  teška 2.300 kilograma.

Nije prijavljena šteta ili da je iko povrIJeđen. Stručnjaci su očekivali da će od trenja s atmosferom izgorJeti veći dIo tog satelita.

Lansirana 1995. godine, ta svemirska letJelica je penzionisana 2011. Kontrolori leta su brzo spustili njenu orbitu da bi izbjegli sudare s drugim satelitima i za to iskoristili svo preostalo gorivo, a prirodno spuštanje ka Zemlji, mada nekontrolisano, pobrinulo se za ostalo.

Pošto je ulazak satelita u atmosferu bio nekontrolisan, nije se mogla predvidjeti precizna lokacija.

- Nema ga više, ali nije zaboravljen“– poručila je ESA na platformi „X“.

- ERS-2 je ostavio izvanredno nasleđe podataka koji i dalje unapređuju nauku – piše u toj poruci.

Njegov prethodnik, ERS-1 koji je otkazao i prestao da radi prije nekoliko decenija, zasad ostaje u visokoj orbiti nekoliko stotina kilometara iznad Zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:16