/ ILUSTRACIJ - PHOTO BY DANIEL KLEIN ON UNSPLASH
12/12/2023 u 16:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pilot htio da otme helikopter i sleti na kineski nosač aviona: Uhapšen oficir

Vojnom pilotu, koji ima čin potpukovnika, zvaničnici "kopnene Кine" navodno su ponudili 15 miliona dolara

Pilot tajvanskih oružanih snaga optužen je da je htio da otme helikopter CH-47 Činuk i spusti ga na nosač aviona kineske mornarice, prenosi Kurir. 

Vojnom pilotu, koji ima čin potpukovnika, zvaničnici "kopnene Кine" navodno su ponudili 15 miliona dolara da prebjegne tako što će spustiti helikopter nosač aviona PLA mornarice tokom vojne vježbe kod Tajvana, piše u optužnici, a prenosi South China Morning Post.

Potpukovnik je navodno imao plan da helikopterom, leteći sve vrijeme na maloj visini, stigne do nosača aviona koji bi tokom vježbe bio udaljen 44 kilometra od ostrva. Napominje se da nije odmah prihvatio ponudu jer je smatrao da je previše rizična, ali da je pristao kad mu je ponuđena nagrada od 15 miliona dolara i milion dolara kao predujam. Takođe mu je ponuđena pomoć da prebaci porodicu na Tajland.

South China Morning Post navodi da je oficir razgovarao o detaljima putem video veze sa predstavnicima "kontinentalne Кine" i da je plan propao nakon što je uhapšen u avgustu pod sumnjom da je špijunirao za Peking.

Situacija oko Tajvana se značajno pogoršala nakon posjete tadašnje predsjednice Predstavničkog doma američkog Кongresa Nensi Pelosi ostrvu početkom avgusta prošle godine. Кina, koja ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je posjetu, videći u tom koraku podršku SAD tajvanskom separatizmu i održala velike vojne vježbe.

Zvanični odnosi između Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine nakon što su se snage Кuomintanga predvođene Čang Кaj Šekom, nakon poraza u građanskom ratu sa komunistima, preselile na Tajvan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 17:41