Demonstracija, Gruzija / - FOTO: PRINTSKRIN TVITER
09/03/2023 u 10:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pobjeda demonstranata u Gruziji: Povlači se zakon o medijima kao stranim agentima

Eksperti su upozorili da bi ovaj zakon izazvao negativne posljedice po civilno društvo i narušio demokratiju. Kritičari su ukazivali da gruzijska verzija podsjeća na sličan zakon donijet u Rusiji kako bi ugušio neslaganja i političku opoziciju

Vladajuća partija u Gruziji objavila je da će povući sporni zakon o "agentima stranog uticaja", objavio je CNN. Ovo saopštenje je došlo poslije dvije večeri masovnih demonstracija u prijestonici Tbilisiju.

Saopštenje je pročitano na gruzijskom javnom servisu, nekoliko sati pošto su se desetine hiljada ljudi, drugo veče zaredom, okupile ispred parlamenta Gruzije.

Najavu povlačenja predloga zakona pozdravila je kancelarija EU u Gruziji. „Ohrabrujemo sve političke lidere u Gruziji da se okrenu proevropskim reformama, na inkluzivan i konstruktivan način“, saopštila je kancelarija na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Demonstranti, koji su se protivili zakonu, izražavajući zabrinutost da je on protivan demokratskom razvoju Gruzije, nosili su pored nacionalne i zastave Evropske unije, SAD i Ukrajine.

Kontroverzni predlog zakona podrazumijevao je da se mediji i nevladine organizacije koje dobijaju više od 20 odsto finansiranja iz stranih izvora registruju kao „agenti stranog uticaja“. U suprotnom suočili bi se sa strogim kaznama.

Eksperti su upozorili da bi ovaj zakon izazvao negativne posljedice po civilno društvo i narušio demokratiju. Kritičari su ukazivali da gruzijska verzija podsjeća na sličan zakon donijet u Rusiji kako bi ugušio neslaganja i političku opoziciju.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, napravljenim tokom protesta u srijedu uveče, vide se demonstranti kako kako kamenicama razbijaju prozore parlamenta i pokušavaju da probiju zaštitnu ogradu. Policija ih ja zaustavila upotrebom suzavca i vodenih topova.

Ministar unutrašnjih poslova Gruzije saopštio je da je uhapšeno 66 osoba zbog neredana protestima. „Učesnici protesta su narušili javni red i zakon i opirali se policiji“, saopštilo je ministarstvo.

Tokom dvije večeri protesta uhapšene su ukupno 142 osobe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 16:50