Predsjednik Šri Lanke / - SKRINšAT
12/07/2022 u 23:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pod pritiskom demonstranata predsjednik Šri Lanke napustio zemlju

Predsjednik Gotabaja Radžapaksa krio se otkad je masa demonstranata, koji protestuju zbog ekonomske krize u zemlji, upala u njegovu palatu. Građani ga krive za najgoru ekonomsku krizu u više decenija

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa napustio je zemlju, javlja BBC.

Predsjednik se krio od kada je masa demonstranata, koji protestuju zbog ekonomske krize u toj ostrvskoj zemlji, upala u njegovu palatu.

Njegov brat, bivši ministar finansija Bazil Radžapaksa takođe je napustio zemlju, rekao je izvor za BBC.

Demonstranti su tražili da predsjednik i premijer odu ili će se suočiti sa mnogo većim demonstracijama.

Očekuje se, kako navodi BBC, da i premijer napusti zemlju.

Predsjednik Šri Lanke je ranije obećao da će podneti ostavku sjutra. Njegov mlađi brat je sprečen da napusti zemlju prije 24 sata, ali je sada, kako je navedeno, na putu za SAD.

I samog predsjednika je imigraciono osoblje ranije u utorak spriječilo da napusti zemlju. Radžapaksa kao predsjednik ima imunitet od hapšenja, a vjeruje se da je želio da ode u inostranstvo prije davanja ostavke, kako bi izbjegao mogućnost da ga privedu.

Stanovnici Šri Lanke krive administraciju predsednika Radžapakse za najgoru ekonomsku krizu u više decenija. Mjesecima su se suočavali sa svakodnevnim isključenjima struje i nestašicama osnovnih potrepština, poput goriva, hrane i lekova.

Šri Lanka je ostrvska država južno od Indije. Nezavisnost od Britanije je dobila 1948. godine. Tri etničke grupe – Sinalezi, Tamili i muslimani čine 99 odsto od 22-milionske nacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:46