/ - ILUSTRACIJA, UNSPALSH
24/05/2024 u 11:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pokrenut zajednički koordinacioni mehanizam SAD-EU o Zapadnom Balkanu

Stejt department SAD i Služba za spoljne poslove Evropske unije (EEAS) pokrenuli su zajednički koordinacioni mehanizam SAD-EU o Zapadnom Balkanu.

On je fokusiran isključivo na manipulaciju stranim informacijama i mješanje unutrašnja pitanja (FIMI), što uključuje dezinformacije i propagandu, saopštio je Stejt department.

Mehanizam je pokrenut nakon odluke donijete na ministarskom sastanku Savjeta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU održanog u Belgiji prošlog mjeseca, prenosi N1.rs.

- Prepoznajući našu zajedničku politiku prema Zapadnom Balkanu i stranim akterima koji ciljaju region FIMI operacijama, Mehanizam će ojačati integritet informacionog okruženja na Zapadnom Balkanu. On će osnažiti partnere istomišljenike da mogu da se sami suoče sa FIMI prijetnjama i da zajedno rade na smanjenju sposobnosti Rusije i Narodne Republike Kine da koriste propagandne kampanje i kampanje manipulacije informacijama u regionu - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, SAD i EU nastavljaju rad na integraciji regiona u evroatlantske strukture, sa ciljem da se ojača Evropa kao geostrateški partner i ojačaju demokratsko upravljanje i vladavina prava, kao i da regionalni partneri budu sigurniji i prosperitetniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 00:06