Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
02/12/2023 u 23:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Politiko: Nema dokaza da je Izrael sa SAD podijelio planove Hamasa za napad

Zvaničnici američke obavještajne zajednice, njih trojica, rekli su za Tajms da bi izraelska vojska, da je ozbiljnije shvatila dokument od otprilike 40 stranica, mogla da spriječi napade

Nema dokaza da je Izrael podijelio sa obavještajnom zajednicom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) planove Hamasa za napad 7. oktobra, do kojih je došao prije više od godinu dana, objavio je danas portal Politiko za američko tržište.

Njujork tajms prenio je da su izraelski zvaničnici došli u posjed Hamasovog borbenog plan za napade 7. oktobra, pod kodnim nazivom „Zid Jerihona“, prije više od godinu dana, ali su ga odbacili sa obrazloženjem da to prevazilazi vojne mogućnosti te grupe.

Zvaničnici američke obavještajne zajednice, njih trojica, rekli su za Tajms da bi izraelska vojska, da je ozbiljnije shvatila dokument od otprilike 40 stranica, mogla da spriječi napade, u kojima je poginulo više od 1.200 Izraelaca i time naveli Izrael da pokrene razornu invaziju na Gazu.

Izrael je ignorisao i znake upozorenja u julu, uključujući jednodnevnu vježbu Hamasa koja je odražavala ratni plan, navodi se u izvještaju.

Sjedinjene Države i Izrael imaju bliske obavještajne odnose i čini se da Izrael nije podijelio tajne planove borbe sa američkim obavještajnim zvaničnicima, prema sadašnjim i bivšim zvaničnicima, kojima su pod uslovom anonimnosti govorili o ovoj temi, navodi Politiko.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 07:23