/ - Матеуш Моравјецки
05/10/2023 u 21:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poljska protiv reforme politike EU prema migrantima

Zašto da se povinujemo diktatu Brisela i Berlina, pitao je nacionalistički poljski premijer Mateuš Moravjecki

Poljska vlada je danas, u predvečerje neformalnog samita Evropske unije i 10 dana pred parlamentarne izbore u Poljskoj, objavila da će se usprotiviti reformi politike EU prema migrantima, nazivajući je "diktatom Brisela i Berlina", prenose agencije.

Ambasadori EU složili su se u srijedu o ključnom tekstu reforme politike EU prema migrantima, dva dana pred neformalni samita EU u Granadi, u Španiji.

Cilj te reforme s kojom još treba da se saglasi Evropski parlament, je priprema mjera u slučaju ogromnog priliva migranata u neku zemlju Unije, kao tokom izbjegličke krize 2015-2016.

Austrija, Slovačka i Češka su bile uzdržane, a Varšava i Budimpešta su bili protiv tog teksta.

"Zašto da se povinujemo diktatu Brisela i Berlina", pitao je nacionalistički poljski premijer Mateuš Moravjecki više puta ponavljajući da će Pojska uložiti "čvrst veto" što je rekao u izjavi za televiziju zajedno sa predsjednikom Andžejom Dudom koji predstavlja istu političku liniju.

Međutim, ni Poljska ni Mađarska ne mogu da ulože "veto" na tu reformu, jer se, po proceduri EU, ti tekstovi usvajaju kvalifikovanom većinom.

Kada tekst o migrantskoj reformi bude definitivno usvojen, pravila se poslije razgovora sa Evropskim parlamentom nameću svim članicama, čak i onima koje su glasale protiv.

Ako ih ne primjenjuju, mogle bi biti na udaru procedure zbog kršenja propisa.

U završnici kampanje za izbore 15. oktobra dvojica poljskih zvaničnika su pozvala sunarodnike da učestvuju na referendumu koji se organizuje zajedno sa izborima, između ostalog, o pitanju migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Na referendumu Poljaci mogu da odgovore na pitanje da li su ili nisu "za prijem hiljada ilegalnih migranata sa Bliskog istoka i Afrike prema mehanizmu obavezne relokacije koju nameće evropska birokratija".

Kao kontroverzan, referendum bi mogao da bojkotuje dio stanovništva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 03:49