Предсједник Пољске Анџеј Дуда
24/01/2023 u 19:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poljski predsjednik: Ukrajini treba pomoći tenkovima po svaku cijenu

Poljski predsjednik kazao je da su se on i njegov češki domaćin složili u ocjeni da trenutno ne vide nadu za kraj rata u Ukrajini ni rješenje ukoliko se kao medijator ne pojavi neki bitan medjunarodni partner

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je u Nahodu u Češkoj da za Poljsku nije laka odluka da pošalje dio svojih tenkova njemačke proizvodnje Leopard Ukrajini ali da to mora da se učini po svaku cijenu jer se bliži ruska ofanziva a Ukrajina mora da bude u stanju da se odbrani.

„Ni za nas u Poljskoj to nije laka odluka. Mi smo u ovom trenutku u fazi kupovine modernih tenkova a Leopardi su dio te naše savremene flote tenkova. Ali kada su premijera Moravjeckog i mene zamolili sa ukrajinske strane dogovorili smo se da možemo da damo. To je svojevrsno prikupljanje pomoći medju saveznicima da se opremi makar jedan bataljon“, kazao je Andžej Duda.

On je na konferenciji za novinare sa češkim predsjednikom Milošom Zemanom ponovio da zvanična Varšava pokušava da napravi koaliciju i ubjedi još nekoliko članica NATO da pošalju Ukrajini izvjestan broj njemačkih tenkova Leopard i da je Poljska poslala zahtjev Nemačkoj da joj slanje kao proizvodjač odobri.

„Nema sumnje da se bliži ruska ofanziva i Ukrajina mora da bude u stanju da se brani. Nema sumnje da će to biti ogromna masa vojske i Ukrajini je potrebna vojna tehnika. Mi u Poljskoj smatramo da Ukrajini treba pomoći po svaku cijenu i nadamo se zahvaljujući našoj inicijativi to neće biti samo Leopardi iz Poljske“, rekao je Duda.

Poljski predsjednik kazao je da su se on i njegov češki domaćin složili u ocjeni da trenutno ne vide nadu za kraj rata u Ukrajini ni rješenje ukoliko se kao medijator ne pojavi neki bitan medjunarodni partner.

„Za mene je razumljivo da Ukrajina želi potpunu primjenu medjunarodnog prava da obnovi kontrolu teritorije unutar svojih granica i da se ruska vojska povuče“, rekao je Duda.

Predsjednik Zeman kazao je da nema ništa protiv toga da Poljska pošalje nekoliko tenkova Leopard kao pomoć Ukrajini i podsjetio je da je Češka Ukrajini poslala sovjetske tenkove T72.

Zeman je međutim naglasio da češka ministarka odbrane blago rečeno nije reagovala oduševljeno na predlog da bi Češka mogla da odustane od tenkova Leopard koje joj poklanja Nemačka zato što je pomogla Ukrajinu kako bi ti tenkovi koji stižu u proljeće mogli da se pošalju Ukrajincima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 20:26