/ - FOTO: UNSPLASH - JAMES DAY
28/07/2023 u 21:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Polovina Amerikanaca upozorena na opasne temperature za vikend

Pijte puno tečnosti, boravite u klimatizovanim prostorijama, klonite se sunca i provjerite kako su vam porodica i susjedi, navodi služba za vremenske prilike

Polovina stanovnika Sjedinjenih Američkih Država će se za vikend suočiti sa brutalnom toplotom, opasnim temperaturama i vlažnim vazduhom.

Skoro 170 miliona Amerikanaca primilo je upozorenja o vrućinama, budući da se očekuje da bude iznad 38 stepeni u subotu, objavila je Nacionalna služba za vremenske prilike.

Pojedini veliki gradovi, kao što su Čikago, Njujork i Filadelfija su otvorili centre za rashlađivanje u javnim bibliotekama i drugim ustanovama za one koji nemaju gdje da se sklone od vrućina, prenosi Glas Amerike.

- Ekstremna vrućina može da bude opasna po zdravlje, pa čak i fatalna- navodi se na zvaničnom sajtu Bostona, nakon što je proglašen alarm za vrućine, uz napomenu da će gradski timovi dijeliti vodu na ulicama.

Lokalni zvaničnici u Americi i meteorolozi apeluju na ljude da ne budu napolju dok je vruće, jer je opasno po zdravlje, a pogotovo za one koji moraju da rade napolju, starije od 65 godina, djecu i ljude sa hroničnim bolestima.

- Pijte puno tečnosti, boravite u klimatizovanim prostorijama, klonite se sunca i provjerite kako su vam porodica i susjedi- navodi služba za vremenske prilike.

U Filadelfiji, gdje se očekuje 42 stepena, vlasti su otvorile sve javne bazene i prskaju vodom javne površine. U Njujorku, gdje se očekuje 39 stepeni, vlasti su na društvene mreže postavile snimak u kome upozoravaju vlasnike kućih ljubimaca da im daju dovoljno vode.

Često i jako toplo vrijeme je posljedica klimatskih promjena na koje je uticao ljudski faktor, navode stručnjaci, uz upozorenje da će se visoke temperature održati tokom avgusta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:15