/ - PHOTO BY GRAS GRÜN ON UNSPLASH
14/06/2022 u 13:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Понуда и употреба дрога порасла након пандемије: Проблем су нове психоактивне супстанце

Велики проблем представљају и нове психоактивне супстанце, које по ЕУ настављају да се појављују и по једном недељно

Агенција ЕУ за дроге (EMCDDA) представила је у уторак Европски извјештај о дрогама за 2022. "Трендови и развој", у којем истичу да је употреба дрога порасла због велике доступности у Европској унији, а у неким случајевима премашују и нивое прије пандемије, prenosi N1.

Према подацима о употреби дрога, постоје знакови повратка на ниво приjе пандемије, а анализом отпадних вода утврђено је повећање употребе кокаина, крека, амфетамина и метамфетамина у неким градовима ЕУ између 2021. и 2022. године.

Велики проблем нове психоактивне супстанце

Велики проблем представљају и нове психоактивне супстанце, које по ЕУ настављају да се појављују и по једном недељно. Током 2021. године први пут је пријављено чак 52 нове врсте дрога, чиме је укупан број порастао на 880.

У 2021. по први пут је пријављено шест нових синтетичких опиоида, шест синтетичких катинона и 15 нових синтетичких канабиноида.

Наводе да су у 2020. години запленили рекордних 6,9 тона различитих врста дрога.

Што се тиче канабиса, најпопуларније незаконите дроге у ЕУ, његови производи постају све разноликији због појаве екстраката, јестивих екстраката и производа од CBD.

Додају да се ЕУ политика о канабису мијења, па се повећава подручје примјене политика о канабису, што укључује контролу незаконитог коришћења и регулисање канабиса за медицинску и другу употребу.

Према резултатима из 2020. затворено је више од 350 лабораторија за производњу незаконитих дрога, укључујући постројења за производњу кокаина, метамфетамина и катинона.

У ЕУ је у 2020. заплijењено рекордних 213 тона кокаина и уништене су 23 лабораторије.

Проциjена да је у 2020. било 5.800 смрти због предозирања

Упозорава се да је видљив пораст у доступности амфетамина, а у 2020. заплиjењена је 21 тона и затворено је 78 лабораторија. Извјештај је указало на све већи број погона за производњу метамфетамина.

У извјештају је такође наглашено да је куповина дрога на мрежи Даркнет у паду, а у 2021. години процијењени приходи пали су на 30.000 еура дневно (у 2020. години било је милион еура дневно).

Извјештај позива и на већу потребу за повећањем броја служби за лијечење зависности и смањење штете у ЕУ за интравенске конзументе дрога.

Процијена је да је у 2020. у ЕУ било милион високоризичних конзумената опиоида и наводи се да пружање третмана и даље није довољно заступљено у многим државама чланицама.

Процијењују да је у 2020. години било 5.800 смртних случајева предозирања недопуштеним дрогама, а већина их је повезана са токсичношћу више врста дрога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:35