Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
27/11/2023 u 21:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Portparol izraelske vojske: Počelo četvrto oslobađanje talaca iz Pojasa Gaze

On je takođe rekao da produženje privremenog primirja u ratu sa Hamasom nije konačno, ali da se stalno pregovara sa posrednicima

Portparol IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) kontra-admiral Danijel Hagari izjavio je kasno večeras da je počelo četvrto oslobađanje talaca iz Pojasa Gaze.

On je takođe rekao da produženje privremenog primirja u ratu sa Hamasom nije konačno, ali da se stalno pregovara sa posrednicima.

- Ništa nije konačno dok se zaista ne desi. Stvari napreduju večeras takođe, ali je potrebno strpljenje - rekao je Hagari.

Islamski ekstremistički Hamas koji je u napadima na jug Izraela 7. oktobra oteo i oko 240 talaca odveo u Gazu. Hagari ga je optužio zbog propagandnih video snimaka o oslobađanju talaca tokom protekla tri dana, prenijeli su izraelski mediji.

Na video snimcima se vidi kako ekstremisti mašu taocima na odlasku, a Hagari je rekao da to neće prikriti "brutalnost Hamasa".

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je večeras na kraju sjednice vlade o ratnom budžetu rekao da se plan za taoce nastavlja kako je dogovoreno i da je ključni cilj njihovo oslobađanje i eliminacija Hamasa, te da se osigura da se prijetnja neće ponoviti, aludirajući na iznenadne napade palestinskih ekstremista na jug Izraela posle kojih je počeo rat.

On nije komentarisao objavu Katara, Hamasa i SAD da je postignut dogovor o dvodnevnom produženju primirja koje je stupilo na snagu u četvrtak i bilo je predviđeno da se okonča sjutra ujutru.

Izraelski zvaničnici su ranije rekli da bi pristali na dodatni dan primirja za svakih deset talaca koje pusti Hamas.

Od početka primirja oslobođeno je 39 Izraelaca u zamjenu za 117 palestinskih zatvorenika.

Uz to je van sporazuma oslobođeno 19 zatočenih stranaca, većinom Tajlanđana.

Za danas je najavljeno oslobađanje 11 Izraelaca i šest Tajlanđana. Izrael će osloboditi tri žene i 30 muškaraca maloljetnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
IZRAELGAZARATHAMAS
27. jul 2024 03:46