ANTONIO KOŠTA, TVITER / - ANTONIO KOŠTA, TVITER
07/11/2023 u 18:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Portugalski premijer Antonio Košta podnio ostavku poslije pretresa u vezi sa litijumom

Odluku je objavio u televizijskoj izjavi nakon sastanka s predsjednikom Marselom Rebelom de Sozom. Rekao je da mu je savjest čista, ali da se više neće kandidovati za premijera

Portugalski premijer Antonio Košta podnio je ostavku zbog istrage o navodnim nepravilnostima koje je počinila njegova većinska socijalistička administracija u upravljanju projektima iskopavanja litijuma i vodonika u zemlji, javljaju agencije.

Odluku je objavio u televizijskoj izjavi nakon sastanka s predsjednikom Marselom Rebelom de Sozom. Rekao je da mu je savjest čista, ali da se više neće kandidovati za premijera.

Kako su javili mediji, tužioci su ranije danas ministra infrastrukture Žoaoa Galambu prozvali kao zvaničnog osumnjičenog i pritvorili Koštinog šefa Kabineta. Opozicija je tražila da vlada odmah podnese ostavku.

Nakon što su tužioci rekli da je i Košta pod istragom, premijer je bio u „potpunosti dostupan za saradnju“ s pravosudnim sistemom.

„Dostojanstvo koje sobom nosi premijerska dužnost nije spojivo s bilo kakvom sumnjom u njegov integritet, dobro ponašanje, a još manje sa sumnjom u učestvovanje u bilo kakvom krivičnom djelu“, rekao je Košta novinarima.

Zbog istih navoda uhapšen je i gradonačelnik grada Sines kao i dva biznismena.

Portugalski mediji navode da je riječ o poslovima u vezi sa litijumom koji se sprovode u oblastima Montalegre na sjeveru i Sines na jugu zemlje. Svi se sumnjiče za trgovinu uticajem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 11:17