Ilustracija / Printscreen
07/04/2024 u 23:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpuno pomračenje Sunca sjutra vidljivo u Njujorku: Fenomen će trajati duže od četiri minuta

Potpuno pomračenje Sunca, odnosno savršeno poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca desiće se 8. aprila i vidjeće se iz Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Brojne škole na sjeveru američke države Njujork su donijele odluku o otkazivanju ili skraćivanju nastave 8. aprila zbog očekivanog potpunog pomračenja Sunca.

Škole u Njujorku otkazuju nastavu zbog potpunog pomračenja Sunca

Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i „Jutjub“ kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

Potpuno pomračenje Sunca 8. aprila

Za razliku od djelimičnog, potpuno pomračenje Sunca potamni nebo kao da je sumrak i omogućava da se vidi korona Sunca, odnosno njegova atmosfera jarke bijele boje. Očekuje se da će i biti veliki broj onih koji će izučavati ovaj fenomen, mjerenjem stišavanja aktivnosti i oglašavanja ptica i drugih životinja, pada temperature na Zemlji i efekta na kanale komunikacije.

Ovo pomračenje je neobično jer, iako se inače vidi sa istog mjesta jednom na svakih 375 godina, u državi Ilinois će biti vidiljivo drugi put posle samo sedam godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:55