Ursula fon der Lajen / - HTTPS://AUDIOVISUAL.EC.EUROPA.EU//PRINTSCREE
06/05/2024 u 08:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednica EK tražiće od Si Đinpinga "fer konkurenciju" u trgovini

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je najavila da će na sastanku s predsjednikom Kine Si Đinpingom u Parizu zahtjevati "fer konkurenciju" u trgovini s Kinom.

- Moramo djelovati kako bismo obezbjedili da konkurencija bude fer i da nije iskrivljena, rekla je ona u izjavi, objavljenoj nekoliko sati prije sastanka sa Sijem i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Kako je navela, Kina uz ogromne subvencije proizvodi više robe nego što prodaje zbog niske domaće potražnje.

- To dovodi do prevelike ponude subvencionisanih kineskih proizvoda, kao što su električna vozila i čelik, a to dovodi do nepoštene trgovine, ukazala je Fon der Lajen.

Kozmetički sektor računa na pregovore Kine i Francuske

Istakla je da Evropa ne može da prihvati takvu praksu koje narušavaju tržište i koja može dovesti do deindustrijalizacije u Evropi.

Fon der Lajen je navela da je u ranijim razgovorima s predsjednikom Kine „jasno stavila do znanja da neravnoteže u pristupu tržištu nisu održive i da se moraju ispraviti“.

Evropska unija je pod prijetnjom da će biti uhvaćena između američke i kineske privrede uz masovnu pomoć njihovih javnih vlasti, poslednjih mjeseci pojačala istrage kineskih državnih subvencija za nekoliko industrijskih sektora, posebno za električna vozila, optužujući Kinu za narušavanje konkurencije.

Trgovinski sporovi Brisela i Pekinga su mnogobrojni, a u Pekingu se istrage poslovanja Kine i negodovanje EU smatraju „protekcionističkim“ i loše su primljeni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 03:02