Ilon Mask / - FACEBOOK
27/11/2023 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednik Izraela upozorio Maska da je platforma X puna antisemitizma

I vi možete veliku ulogu da odigrate. Ja mislim da je potrebno da se borimo protiv toga zajedno, jer pod platformama koje vi vodite, nažalost, usidreno je mnogo stare mržnje, rekao je Hercog

Predsjednik Izraela Isak Hercog rekao je vlasniku platforme X Ilonu Masku da je ta društvena mreža puna antisemitizma i da on ima "veliku ulogu" u borbi protiv tog fenomena.

Na sastanku u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalimu, Hercog se osvrnuo na Maskov obilazak kibuca Kfar Aza na jugu Izraela, razorenog u napadima Hamasa 7. oktobra i na snimke zločina koje je počinila ta palestinska islamska organizacija, rekavši da je to pokazatelj kako mržnja može da vodi do ubistva, preneli su izraelski mediji.

„Na nesreću, mi smo preplavljeni antisemitizmom. To je mržnja prema Jevrejima i ona utiče na čitav pojam ponašanja ljudskih bića na tako mnogo mjesta u svijetu. I vi možete veliku ulogu da odigrate. Ja mislim da je potrebno da se borimo protiv toga zajedno, jer pod platformama koje vi vodite, nažalost, usidreno je mnogo stare mržnje“, rekao je Hercog.

Hercog je dodao da je Mask vidio „kako zlo može da zamijeni sve“ i da je jutros, obilazeći sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom jedno od naselja kraj granice sa Pojasom Gaze, „shvatio šta mržnja može donijeti, te kako se misao pretvara u zlo, mržnju i krvoproliće“.

U izraelskom transkriptu razgovora nije navedeno kako je Mask reagovao na Hercogovu zabrinutost zbog antisemitizma na platformi X.

Netanijahu nije pomenuo antisemitizam u razgovoru sa Maskom poslije obilaska kibuca.

Mask je suočen s optužbama da toleriše antisemitski sadržaj na Iksu.

Organizacije poput Lige za borbu protiv klevete (ADL), sa kojom se Mask sukobio, bilježe nagli rast antisemitskih poruka na toj platformi od početka najnovijeg rata Izraela i Hamasa.

Sam Mask je bio na meti kritika sredinom ovog mjeseca, kada je podržao antisemitsku objavu na platformi X, u kojoj su Jevreji optuženi da izazivaju mržnju protiv bijelaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 18:51