Džo Bajden / - EPA
14/12/2023 u 15:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio sprovođenje istrage o opozivu Bajdena

Svi poslanici republikanaca glasali su za pokretanje istrage protiv Bajdena, iako neki u toj stranci priznaju da još nema dokaza da je šef države prekršio zakon, navodi Asošiejted pres

Predstavnički dom Kongresa SAD, u kojem opoziciona Republikanska stranka ima većinu, odobrio je sprovođenje istrage o opozivu predsjednika države Džozefa Bajdena, lidera Demokratske stranke, prenosi N1.rs.

Za sprovođenje istrage glasao je 221 poslanik, a protiv je bilo 212, ali da bi Bajden bio smjenjen sa mjesta predsjednika njega na kraju postupka opoziva treba da osudi gornji dom, Senat, koji je pod kontrolom demokrata.

Svi poslanici republikanaca glasali su za pokretanje istrage protiv Bajdena, iako neki u toj stranci priznaju da još nema dokaza da je šef države prekršio zakon, navodi Asošiejted pres.

Odluka da se glasa o pokretanju istrage o opozivu saopštena je u vrijeme kada su predjsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson i njegov tim pod sve većim pritiskom da ostvare napredak u gotovo jednogodišnjoj istrazi poslovnih aktivnosti članova Bajdenove porodice.

Ta istraga je otvorila neka etička pitanja, ali nisu pronađeni dokazi da je Bajden bio umješan u korupciju kao predsjednik (od 2021. godine) ili potpredsjednik SAD (2009-2017).

U fokusu istrage je poslovanje Bajdenovog sina Hantera u Ukrajini i Kini u vreme kada je njegov otac bio potpredsjednik SAD. Nekoliko sati prije glasanja Hanter Bajden je odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata.

Republikanci tvrde da su našli dokaze da je Hanter Bajden uvjeravao svoje klijente da može da im omogući pristup kabinetu potpredsjednika SAD, ali za sada nisu uspjeli da pronađu dokaze da je Džozef Bajden na bilo koji način pomogao tim kompanijama ili stekao finansijsku dobit od njih. Bijela kuća tvrdi da je istraga politički motivisana.

Komentarišući odluku republikanaca da podrže pokretanje istrage protiv njega, Bajden je rekao da su oni „fokusirani na to da ga napadaju lažima, umesto da rade bilo šta drugo čime bi doprinjeli da životi Amerikanaca bude bolji“.

- Umjesto da rade svoj posao baveći se hitnim stvarima koje treba obaviti, oni biraju da gube vrijeme na ovaj neutemeljen politički trik za koji čak i republikanci u Kongresu priznaju da nije potkrepljen činjenicama - kazao je Bajden posle glasanja.

Odobravanje višemjesečne istrage znači da će ona trajati i u vreme kampanje za predsjedničke izbore u novembru naredne godine, na kojima će se Bajden boriti za drugi mandat, najvjerovatnije protiv svog prethodnika, republikanca Donalda Trampa.

Predstavnički dom je dva puta izglasao opoziv Trampa, ali ga je Senat oba puta oslobodio, budući da je za osudu potrebna podrška dve trećine članova gornjeg doma Kongresa.

Tramp je sada podsticao svoje saveznike iz Republikanske stranke u Kongresu da što pre odobre pokretanje istrage protiv Bajdena, u sklopu njegove borbe za povratak na vlast.

Demokrate u Predstavničkom domu navode da je glasanje o pokretanju istrage „farsa“ na koju su se republikanci odlučili da bi se osvetili za dva opoziva Trampa.

Ako bi Predstavnički dom izglasao opoziv Bajdena, izvesno je da on ne bi bio osuđen u Senatu, a samim tim ni smjenjen sa mjesta predsjednika.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:19