Ebrahim Raisi / - FOTO: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
19/05/2024 u 21:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Utvrđena lokacija srušenog helikoptera iranskog predsjednika, potraga se nastavlja

Ministarstvo komunikacija uspjelo je da utvrdi lokaciju nesreće u kojoj se srušio helikopter sa Iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem u radijusu od dva kilometra, saopštio je zamjenik iranskog predsjednika za izvršne poslove Mohsen Mansuri.

Gardijan je ranije prenio da je državna televizija Irana javila da je helikopter pronađen, što je kasnije iranski humanitarni pokret Crveni polumjesec demantovao.

Kako je javila državna televizija Irana, helikopter je pronađen ali još uvijek nema informacija o stanju putnika, među kojima je bio i predsjednik Irana Ebrahim Raisi.

Zamjenik iranskog predsjednika za izvršne poslove Mohsen Mansuri rekao je da su dva člana pratnje predsjednika kontaktirala spasilačke timove, a to pokazuje da vazdušni incident u kojem je učestvovao njihov helikopter nije bio težak, javlja agencija IRNA, prenosi N1.

Mansuri je u nedelju rekao da su helikopter predsjednika Raisija i još dva helikoptera bili na putu za grad Tabriz nakon što su predsjednik i njegov azerbejdžanski kolega otvorili branu Kiz Kalasi na granici između dvije zemlje. Pola sata nakon njihovog leta, Raisijev helikopter je izgubio kontakt sa druga dva helikoptera, što ih je navelo da pretražuju područje, rekao je Mansouri.

On je dodao i da je još jedna obećavajuća tačka to što je Ministarstvo komunikacija uspjelo da utvrdi lokaciju nesreće u radijusu od dva kilometra.

Gardijan je prethodno prenio da je državna televizija Irana javila da su timovi za pretragu pronašli srušeni helikopter u kome je bio predsjednik Irana Ebrahim Raisi. Međutim, iranski humanitarni pokret Crveni polumjesec demantovao je izveštaj državne televizije o pronalaženju srušenog helikoptera.

EU aktivirala uslugu mapiranja da bi pomogla Iranu

Evropska unija saopštila je večeras da je aktivirala svoj sistem mapiranja kako bi pomogla Iranu da pronađe helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, koji je tokom dana nestao.

- Na zahtjev Irana za pomoć, aktivirali smo uslugu mapiranja brzog odgovora CopernicusEMS Evropske unije zbog pada helikoptera za koji se vjeruje da su se nalazili predsjednik Irana i njegov ministar spoljnih poslova - napisao je na platformi Iks (X) evropski komesar zadužen za humanitarnu pomoć Janez Lenarčič.

Nekoliko zemalja je ponudilo pomoć Iranu gdje je tokom dana nestao helikopter u kojem su bili predsjednik Irana Ebrahim Raisi, šef diplomatije Hosein Amir Abdolahijan i još dva zvaničnika.

Turska je poslala 32 gorska spasioca i šest vozila u Iran da učestvuju u potrazi za nestalim helikopterom predsjednika Ebrahima Raisija, saopštila je večeras vladina Agencija za hitnu pomoć.

Poslata su 32 stručnjaka za brdsku potragu i spasavanje i šest vozila, navela je turska agencija, prenijela je agencija Frans pres.

(VIDEO) Spasioci tragaju za helikopterom lidera Irana, objavljeni snimci, kontradiktorne informacije iz Teherana

Dodaje se da je Iran takođe zatražio helikopter opremljen za noćne pretrage.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je nadu da su Raisi i ostali u njegovoj pratnji bezbjedno, saopštio je portparol UN, javlja Rojters.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je uoči nesreće prisustvovao sa Raisijem otvaranju brane na granici dvije zemlje, izjavio je da je izuzetno zabrinut, da se moli za Raisija i sve u njegovoj pratnji, te nudi pomoć Iranu.

Ministarstva spoljnih poslova Kuvajta, Rusije, Saudijske Arabije, Katara i Iraka takođe su izrazili zabrinutost i ponudili pomoć.

Helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem i još nekoliko visokih zvaničnika doživio je nesreću na severozapadu Irana.

U helikopteru je sa Raisijem bili su i ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, vođa molitve petkom u Tabrizu Hojatoleslam Al Hašem i drugi.

Spasilačke i ekipe hitne pomoći raspoređene su po oblasti u kojoj se dogodila nesreća, a maglovito vrijeme i nepristupačnost planinskog terena otežavaju potragu. Pripadnici oružanih snaga i specijalnih jedinica takođe pomažu u operaciji potrage, objavila je Irna.

Iranski zvaničnik rekao je za Rojters da se još nadaju, ali da su „informacije koje dolaze sa mjesta pada veoma zabrinjavajuće“.

- Životi predsjednika Raisija i ministra spoljnih poslova (Hoseina) Amirabdolahijana su u opasnosti posle pada helikoptera - dodao je zvaničnik.

Irna prenosi da je na lice mjesta poslato više od 20 spasilačkih timova sa punom opremom, uključujući dronove i pse.

Srušio se helikopter sa iranskim predsjednikom: Velika nesreća na sjeverozapadu zemlje spasioci na terenu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 03:51