Vladimir Putin / - EPA
23/05/2024 u 16:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Putin potpisao dekret o korišćenju američke imovine u Rusiji

Rusija će utvrditi i popisati američku imovinu, uključujući hartije od vrijednosti, koje bi mogle da se koriste kao kompenzacija za gubitke nastale kao rezultat bilo kakve zaplene zamrznute ruske imovine u Sjedinjenim Državama, navodi se u ukazu koji je u četvrtak potpisao predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovarači G7 već nedjeljama raspravljaju o tome kako da na najbolji način iskoriste oko 300 milijardi dolara vrijednu rusku finansijsku imovinu, kao što su i državne obveznice, koje su zamrznute ubrzo nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prenosi Rojters.

Sposobnost Rusije da izvrši istovrsnu odmazdu ako zapadni lideri zaplijene njenu imovinu narušena je sve manjim stranim investicijama, ali bi umjesto toga mogla da pribjegne gotovini privatnih investitora, rekli su zvaničnici i ekonomisti Rojtersu ovog mjeseca.

U uredbi koju je potpisao Putin navedene su hartije od vrijednosti, nekretnine, pokretna imovina i imovinska prava na listi imovine koja je u vlasništvu SAD i koja je podložna zapleni.

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev je prošlog mjeseca priznao da Rusija drži beznačajnu količinu američke državne imovine i da bi svaki odgovor Rusije bio asimetričan, ali se fokusurao na imovinu privatnih lica.

Imovina mnogih stranih investitora, uključujući i pojedince i velike američke investicione fondove, drži se na posebnim računima tipa C koje je Rusija uvela ubrzo nakon što je poslala svoju vojsku u Ukrajinu i bila pogođena salvom zapadnih sankcija u februaru 2022. godine.

Novac na tim računima ne može se prenositi van Rusije bez dozvole ruskih vlasti.

Ustavni sud da se izjasni o zamrzavanju imovine Rusima, eksperti uvjereni da je zakon neustavan

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 14:03