Vladimir Putin u posjeti Dagestanu / - EPA
06/12/2023 u 10:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin u Saudijskoj Arabiji i Emiratima: UN policija patrolira u Dubaiju

On dolazi u Emirate gdje se održava međunarodna konferencija iako je protiv njega Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje vezan za djelovanje tokom rata u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas će posjetiti Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, domaćina ovogodišnje međunarodne konferencije o klimi COP28.

Obje posjete i Putinov povratak u Rusiju će, kako je predviđeno, trajati 24 časa pošto ruski predsjednik ima planirane obaveze narednog dana, prenijela je ruska agencija TASS.

On dolazi u Emirate gdje se održava međunarodna konferencija iako je protiv njega Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje vezan za delovanje tokom rata u Ukrajini, navode agencije.

Ni Saudijska Arabija ni Emirati nisu potpisnici osnivačkog ugovora Međunarodnog krivičnog suda što znači da nemaju obavezu da privedu Putina zbog naloga za hapšenje, prema kome se on optužuje da je lično odgovoran za otmicu ukrajinske djece tokom ruskog rata u toj zemlji.

Ipak on dolazi u posjetu u vrijeme kada UN policija patrolira dijelom Ekspo sitija u Dubaiju koji se smatra međunarodnom teritorijom za ovogodišnju UN konferenciju o klimi COP28.

Njegova posjeta ukazuje na proširenje poslovanih veza Emirata sa Rusijom od kada su opsežne zapadne sankcije pogodile Moskvu zbog rata u Ukrajini, navode agencije.

U najavi Putinovog puta koji je objavila novinska agencija TASS rano jutros ne ukazuje se da bi Putin mogao da dođe na mjesto gdje se održava COP28, već po rečima Putinovog savetnika Jurija Ušakova Putin će sleteti u Abu Dabi a po slijetanju će imati sastanak u palati i bilateralne razgovore sa vođom Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Putin nije posjetio bliskoistočne zemlje od početka pandemije kovida 19. Posljednji put je posjetio region, Emirate i Saudijsku Arabiju 2019, ali održava redovne kontakte sa arapskim vođama na margini drugih međunarodnih događaja, prenio je TASS.

Kremlj je saopštio da će tokom obje posjete u centru biti bilateralni odnosi, ali i međunarodne teme kao što je izraelsko-palestinski sukob, njegov pogled na situaciju u Ukrajini i energetska saradnja.

Iz Abu Dabija Putin će otići u Rijad gdje će učestvovati u proširenim razgovorima dvije delegacije a zatim će imati bilateralni susret sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom al Saudom.

Niz zapadnih vođa uključujući potpresjednicu SAD Kamalu Haris, francuskog predsednika Emanuela Makrona, britanskog premijera Rišija Sunaka i druge vođe koji podržavaju Ukrajinu govorilo na samitu COP28 neposredno prije najavljenog Putinovg dolaska. Govorio je i beloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, dugogodišnji Putinov saveznik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. februar 2024 23:53