ilustracija / - FOTO: PIXABAY
13/04/2024 u 22:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Renovira se čuveni most u Firenci

Sedam vjekova posmatrao je Ponte Vekio kako se Firenca oko njega mijenja, odolijevao poplavama, požarima i nacističkoj invaziji u Drugom svjetskom ratu. Sada čuveni most očekuje dvogodišnje renoviranje, po cijeni od oko dva miliona eura.

Prvu kompletnu restauraciju i detaljno čišćenje mosta Ponte Vekio u Firenci, najavljuju gradski čelnici zaduženi za kulturu. Tokom sedam vjekova postojanja simbola italijanskog grada, most je prošao kroz brojne procese redovnog održavanja i čak nekoliko renoviranja kako bi se osigurala njegova stabilnost.

- Ovo je istorijski projekat, jer Ponte Vekio nikada nije imao restauracije ove tehničke složenosti. Na kraju ćemo imati još ljepši most nego što smo navikli - rekao je novinarima gradonačelnik Firence Dario Nardela, prenosi RTS.

Široko smatran jednim od najvećih dostignuća u evropskom srednjovjekovnom inženjerstvu, pješački most se proteže preko rijeke Arno sa živopisnim zgradama u kojima se nalaze desetine zlatara. Gornja galerija povezuje Galeriju Ufici sa palatom Piti.

Koliki je značaj Ponte Vekija govori podatak da je to bio jedini most preko rijeke Arno koji je njemačka vojska poštedjela kada se povlačila pred kraj Drugog svjetskog rata.

Predstojeći radovi obuhvatiće restauraciju i čišćenje cijelog mosta kako bi se eliminisale alge, mahovina i korov, kao i sve naslage koje su ostavile hemikalije u rijeci. Dosadašnji zamjenski spojevi će biti unaprijeđeni, sam kamen će biti ojačan, a biće obnovljen i kamen sa pješačkih staza mosta.

Radovi na gornjem dijelu mosta počeće u oktobru i novembru ove godine, dok će se radovi na donjem dijelu mosta odvijati tokom ljeta 2025. i 2026. godine.

Otprilike polovinu sredstava potrebnih za projekat donira Markezi Antinori, jedna od najpoznatijih italijanskih vinarskih porodica.

- Naša porodična istorija je uvijek bila neraskidivo povezana sa Firencom od 13. vijeka. Grad nam je toliko toga dao tokom vjekova i zato nam je zadovoljstvo što možemo da budemo dio ovog značajnog projekta - naglasio je predsjednik Grupacije „Markezi Antinori“, Pjero Antinori.

Privatni donatori koji doprinose restauraciji istorijskih spomenika postaju sve češći u Italiji jer je budžet zemlje za njihovo održavanje drastično smanjen.

Tokom 2011, kompanija za proizvodnju luksuzne kožne robe "Tod‘s" je obećala 25 miliona eura za restauraciju Koloseuma, dok je „Dizel“ pristao da obnovi most Rijalto u Veneciji za pet miliona eura, u maju 2013. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:06