Volodimir Zelenski / - sHUTTERSTOCK
27/11/2023 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija i Ukrajina: Žestoka rasprava oko ukrajinskih izbora 2024. godine

Pojedini desničarski političari u Americi očekuju da se u Ukrajini održe redovni izbori naredne godine. Ukrajinci to ne žele

U Ukrajini mjesecima traje žestoka rasprava oko toga da li u ovoj zemlji treba održati predsjedničke izbore u martu naredne godine, kada im je vrijeme, piše BBC na srpskom.

Svi izbori, među kojima i predsjednički, zabranjeni su prema aktuelnom ratnom stanju koje je na snazi u zemlji, uvedenom nakon što je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. godine.

Mnogi u Ukrajini su zgranuti ovom idejom, plašeći se da bi izbori odvratili pažnju zemlje od njene borbe za opstanak. 

Napetost je popustila nakon što je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u novembru izjavio da "ovo nije pravo vrijeme" za izbore.

Ali izgleda da je pitanje daleko od rješenog i izazvalo je politički sukob do sada neviđenih razmjera od početka ruske invazije.

Jedan od glavnih pokretača ovog spora ne potiče, međutim, iz Ukrajine, već iz Sjedinjenih Američkih Država.

Raspravu o ukrajinskim izborima djelimično pokreću američki političari pred izbore u ovoj zemlji 2024. godine, naročito jedna mala grupa u okviru Republikanske stranke, tvrdi Olja Ajvazovska, predsednica mreže za kontrolu izbora Opora.

Ona tvrdi da neki tvrdokorni republikanci koriste ovo pitanje za opravdavanje njihovog zahtjeva za blokiranje vojne pomoći Ukrajini.

A ti glasovi su sve glasniji.

I dok izolacionistički stavovi Donalda Trampa stiču sve veću popularnost u okviru same Republikanske stranke, pitanje podrške Ukrajini našlo se između dve vatre američke unutrašnje politike i stranačkih podjela.

Iako mnogi republikanci podržavaju Ukrajinu, "to ne znači da ultradesničarsko krilo stranke neće iskoristiti ovu temu protiv Ukrajine naredne godine tokom predsjedničkih izbora u SAD", kaže Ajvazovska.

Oni to već zapravo i rade.

Početkom mjeseca, Vivek Ramasvami, jedan od republikanskih kandidata za predsjedničku nominaciju, tvrdio je da Ukrajina "nije ideal demokratije" i "prijeti da neće održati izbore ove godine ukoliko SAD ne izdvoje još novca".

Republikanski senator Lindsi Grejem imao je ove glasove na umu kad je, tokom avgustovske posjete Kijevu, izjavio da Ukrajina mora da održi predsjedničke izbore 2024. godine..

I senator Lindsi Grejem, važan glas u Republikanskoj stranci, nekoliko puta je dolazio u Ukrajinu.

A Zelenskom je jasno da mora da se osvrne na ovu sve glasniju retoriku koja dopire iz SAD: ova zemlja je glavni ukrajinski saveznik i njena vojna pomoć je ključna za pružanje otpora ruskoj invaziji.

- Postoji nekoliko stvari koje mogu da podjele američku podršku Ukrajini - izjavio je Zelenski u intervjuu za ukrajinsku televiziju u avgustu.

- Jedna od njih su izbori, pošto, koliko sam ja upoznat, postoje glasovi protiv produžavanja podrške u okviru Republikanske stranke".

Sve donedavno, Zelenski nije odbacivao izbore. On je naveo sve probleme - kao što su bezbjednost, zakonodavstvo i finansiranje - i dodao da je on "spreman" i da će se vratiti za drugi mandat ako se izbori održe u ratno vrijeme.

image

Vašington DC

- SHUTTERSTOCK

U skorijem intervjuu za ukrajinsku televiziju, Zelenski je naveo da bi "volio da održi izbore u roku od godinu dana ili kad god bude bilo potrebno".

Početkom mjeseca, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Zelenski "razmatra argumente za i protiv" održavanja izbora u ratno vrijeme.

Čak i ako se zakon o ratnom stanju promeni da bi omogućio izbore, postoje mnoge prepreke za njihovo održavanje.

Najvažnija je bezbjednost. Raseljeno stanovništvo je druga, sve češće se čuje iz Kijeva-

- Nemoguće je održati izbore tokom rata kad su milioni naših građana u inostranstvu ili raseljeni po Ukrajini. Nemoguće je održati izbore kad ne možemo da garantujemo bezbjednost našim građanima, kad naši vojnici ne mogu da glasaju ili da budu nominovani kao kandidati", kaže Olena Šuljak, poslanica i šefica vladajuće stranke Sluga naroda.

Stručnjaci su saglasni u sadašnjim okolnostima održavanje slobodnih i fer izbora, koje odlikuje takmičarski politički proces naprosto nije moguće.

Većina ukrajinskih stranaka i političkih grupa čini se da se slaže da ne mogu da priušte da se vrate mirnodopskom političkom koškanju dok se i dalje bore protiv Rusije.

Ali što se rat bude još više produžavao, biće sve teže održati ovaj konsenzus, delom zbog domaće politike zapadnih ukrajinskih saveznika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:05