Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
12/04/2024 u 13:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD: Iran će napasti Izrael u naredna dva dana

Iran bi mogao pokrenuti napad na Izrael u narednih 24 do 48 sati, citirao je u petak Wall Street Journal izjavu američkog zvaničnika, pozivajući se na izvještaje američkih obavještajnih službi.

Izrael je u stanju pripravnosti zbog brojnih prijetnji i obavještajnih procjena da će Iran pokrenuti napad na izraelske ciljeve u pokušaju da se osveti za vazdušni napad na zgradu iranskog konzulata u sirijskom glavnom gradu Damasku od 1. aprila, u kojem je ubijeno nekoliko komandanata Korpusa garde islamske revolucionarne revolucije, uključujući dva generala.

I Teheran i Damask okrivili su Izrael za napad i obećali osvetu, iako Jerusalem nije komentirao to pitanje.

Američki zvaničnik koji je upućen u ovom pitanje rekao je za WSJ da američki obavještajni izvještaji sada ukazuju na iranski uzvratni udar u roku od nekoliko dana, vjerovatno na izraelsko tlo za razliku od izraelskih interesa na drugim mjestima.

Međutim, u istom izvještaju se takođe citira osoba koju je informisalo iransko rukovodstvo da Teheran nije donio konačnu odluku.

Prema izvještaju, citirajući savjetnika IRGC-a, ranije ove sedmice, garda je iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju pružila nekoliko opcija za udar na izraelske interese. Rečeno je da je među opcijama direktan napad na Izrael sofisticiranim projektilima srednjeg dometa, prenosi Times of Israel.

Činilo se da su tenzije oko potencijalnog iranskog napada na Izrael dostigle novei nivo u četvrtak, jer je izraelska vojska rekla da je potpuno spremna za nadolazeći napad.

Blinken pozvao Kinu, Tursku i Saudijsku Arabiju da odvrate Iran od napada na Izrael

Izrael je "u pripravnosti i visoko pripremljen za različite scenarije, a mi konstantno procjenjujemo situaciju", rekao je portparol IDF-a, Daniel Hagari na konferenciji za novinare.

- Spremni smo za napad i odbranu koristeći različite sposobnosti koje imamo, a spremni smo i sa našim strateškim partnerima - rekao je, misleći na šefa američke Centralne komande (CENTCOM) generala Mihaela Kurila, koji je stigao u Izrael u četvrtak ujutro održati procjenu sa načelnikom štaba IDF-a general-pukovnikom Herzijem Halevijem o tekućim sigurnosnim izazovima u regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SADRATIZRAELIRAN
28. april 2024 06:23