/ FOTO: STATE.GOV
05/12/2023 u 18:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD nude sedam miliona nagrade za informacije o Rusu optuženom za pranje novca

Stejt department ističe da je on navodno organizovao međunarodnu operaciju prevare, krijumčarenja i pranja novca

Američki Stejt department danas je ponudio nagradu u iznosu od sedam miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ruskog državljanina Artema Aleksandroviča Usa, zbog učešća u međunarodnom organizovanom kriminalu, čime su kršeni američki zakoni i sankcije.

Ova najava u okviru Programa nagrađivanja u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (TOCRP), uslijedila je nakon objave krivične optužnice sa 12 tačaka od 19. oktobra 2022, koju je federalna velika porota u Njujorku donijela protiv Usa i šest drugih optuženih po istom predmetu, saopštio je Stejt department.

Navodi se da je Us optužen zbog zavjere da se prevari odjeljenje ili agencija Sjedinjenih Američkih Država, kao i zbog kršenja Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima, bankarske prevare i pranja novca za šverc nafte.

Stejt department ističe da je Us navodno organizovao međunarodnu operaciju prevare, krijumčarenja i pranja novca, djelimično preko njemačke privatne kompanije za trgovinu industrijskom opremom i robom koja se nalazi u Hamburgu.

Dodaje se da su, kao vlasnici, Us i još jedan saučesnik navodno učestvovali u raznim aktivnostima kršenja američkih krivičnih zakona, kao i američkih i drugih sankcija.

U to spada nezakonit izvoz miliona američkih dolara u vojnoj i osjetljivoj robi dvostruke namjene tehnologije od SAD do Rusije i korišćenje finansijskog sistema SAD za olakšavanje šverca miliona barela nafte iz Venecuele, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 17:48