/ - UNSPLASH, SAD ZASTAVA
31/07/2023 u 20:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD o uvedenim sankcijama zvaničnicima iz RS: Napali su ustavni poredak BiH

Današnje sankcije se zasnivaju na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima koje smo nametnuli da promovišemo odgovornost, mir, stabilnost, naveo je portparol State Departmenta

Ministarstvo trezora SAD sankcionisalo je danas predsjednika NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića, na osnovu Izvršne naredbe 14033, prenosi Avaz.ba.

Nakon uvođenja sankcija, oglasili su se iz State Departmenta. 

-Sjedinjene Američke Države danas su sankcionisale četiri zvaničnika iz Bosne i Hercegovine (BiH) koji su omogućili donošenje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) koji podriva Ustav BiH, aneks Dejtonskog sporazuma.

Promovisan od strane predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, osobe koje su SAD sankcionisale, ovaj novi zakon je drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede zemlje za integraciju u euroatlantske i evropske institucije, na račun građana BiH.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit krajnji autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma — javno je osudio zakon kao neprihvatljivo narušavanje vladavine prava i napad na ustavni poredak BiH. Uprkos akciji visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik je potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine.

Današnje sankcije se zasnivaju na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima koje smo nametnuli da promovišemo odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regiji Zapadnog Balkana. Nastavićemo podržavati građane BiH u njihovim naporima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju da prevladaju mir i prosperitet - naveo je Metju Miler, portparol State Departmenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:01