Hakeri (ilustracija) / - SHUTTERSTOCK
04/05/2024 u 12:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SAD osudlile sajbernapade po Evropi, odgovornost pripisale Rusiji

Diplomatija SAD je osudila nedavnu kampanju sajber napada u Evropi i odgovornost za to pripisala Rusiji, kao što su to već učinile njemačka i češka vlada.

- Sjedinjene Države oštro osuđuju zlonamjerne sajber aktivnosti ruskih vojnih obavještajnih službi protiv Njemačke, Češke, Litvanije, Poljske, Slovačke i Švedske - naveo je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju.

Napad je izvela, prema riječima Vašingtona, hakerska grupa poznata kao APT28, „poznati opasan akter sa dugom istorijom zlonamjernih, štetnih, destabilizujućih i ometajućih praksi“.

Stejt department je podsjetio da je uveo sankcijama određenim „akterima“ zbog aktivnosti te grupe tokom američkih predsjedničkih izbora 2016. i aktivnosti protiv Svjetske antidoping agencije (VADA).

U slučaju sajber napada u Evropi, američke vlasti su sarađivale sa Njemačkom kako bi blokirale rutere koje su koristili napadači, navodi se u saopštenju za javnost.

Njemačka i Češka optužile su danas pomenutu grupu ruskih hakera pod kontrolom Moskve za nedavnu kampanju sajber napada u njihovim zemljama.

Na to „zlonamjerno ponašanje“ EU je obećala čvrst odgovor.

EU i NATO osuđuju ruske sajber napade na Njemačku i Češku

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 13:14