Бијела кућа / - Википедија
31/05/2021 u 08:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД планираjу да додијеле Косову 200 милиона долара за енергетске проjекте

Извјештаj коjи jе обjавила "Милениjум Челенџ корпорациjа" наводи да jе одобрен захтјев за додjелу средстава коjа су углавном усредсређена на енергетске програме

Предсједник Сjедињених Америчких Држава Џо Баjден представио jе своj план буџета пред Конгресом, гдје jе, између осталог, предвиђена алокациjа од 200 милиона долара за Косово, преноси Коха.

Извјештаj коjи jе обjавила "Милениjум Челенџ корпорациjа" (МЦЦ) наводи да jе одобрен захтјев за додjелу средстава коjа су углавном усредсређена на енергетске програме.

- Током протекле двије године, МЦЦ jе сарађивао са владом и другим заинтересованим странама на развоjу програма усмјереног на косовски енергетски сектор. МЦЦ и Влада завршили су студиjе планиране за 2020. годину за процјену три предложена проjекта: развоj косовског сектора природног гаса, успостављање енергетских резерви за уравнотежење енергетског система и побољшање дистрибуциjе електричне енергиjе. Након прегледа резултата студиjа, влада jе настоjала да крене напред са развоjем гасног сектора и успостављањем енергетских резерви с циљем олакшавања интеграциjе обновљивих извора, ублажавања косовске зависности од угља и постизања циљева декарбонизациjе - наводи се у извјештаjу.

Између осталог, наводи се да jе МЦЦ ангажовала Бијелу кућу преко НСЦ тима и наставиће да процјењуjе компактни програм Косова током развоjа, како би идентификовао одговараjуће акциjе коjе агенциjа може предузети у циљу подршке политичким циљевима фосилних горива Баjденове администрациjе у блискоj будућности.

- Послије косовских парламентарних избора у фебруару 2021. године, МЦЦ се ангажуjе са новом владом како би потврдио континуирану посвећеност Косова двијема предложеним проjектима и даљи технички напредак у изради програма коjи ће омогућити компактну финализациjу на краjу 2021. године - каже се, између осталог у извјештаjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 11:09