Savjet bezbjednosti UN / - TWITTER
20/02/2024 u 10:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD potvrdile da će glasati protiv predloga rezulucije SB UN o primirju u Gazi

Glasanje o ovoj rezoluciji arapskih zemalja zakazano je u Savjetu bezbjednosti za 10 časova po lokalnom vremenu u Njujorku

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija glasaće o arapskom predlogu rezolucije kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, a na koju su SAD već ranije najavile veto.

Očekuje se da će predlog rezolucije, koju je podnio Alžir kao predstavnik arapskih zemalja, dobiti široku globalnu podršku za okončanje rata između Izraela i Hamasa, prenosi AP.

Glasanje o ovoj rezoluciji arapskih zemalja zakazano je u Savjetu bezbjednosti za 10 časova po lokalnom vremenu u Njujorku.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild potvrdila je da će Bajdenova administracija uložiti veto na rezoluciju koju su predložile arapske države.

Prema njenim riječima, usvajanje tog dokumenta moglo bi da ometa napore SAD da se postigne sporazum između zaraćenih strana koji bi doveo do prekida neprijateljstava na najmanje šest nedjelja i oslobađanja svih talaca koje drži Hamas.

SAD takođe su predložile svoj nacrt rezolucije SB UN u kojem se traži podrška tog tijela “za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće”, prenijela je ranije agencija Rojters koja je imala uvid u tekst.

Vašington je do sada izbjegavao da koristi riječ “primirje” u UN, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsjednik SAD Džozef Bajden koristio prošle nedjelje tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

U nacrtu američke rezolucije takođe se “utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafi rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susjedne zemlje”, prenio je ranije Glas Amerike.

Ofanziva bi, kako se navodi, “imala ozbiljne posljedice po regionalni mir i bezbjednost” i zbog toga se naglašava da “ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima”.

Zamjenik američkog ambasadora u UN Robert Vud rekao je u ponedjeljak da rezolucija koju su predložile arapske države nije “efikasan mehanizam za ostvarenje tri željena cilja: izvlačenje talaca, veću humanitarnu pomoć i duži prekid borbi”.

Vud je dodao da SAD “ne vjeruju u ishitrena glasanja, ali da prepoznaju hitnost situacije.”

Dok se izraelska vojna operacija u palestinskim autonomnim teritorijama intenzivira, arapske države, koje imaju podršku brojnih zemalja članica UN, već mjesecima zahtijevaju prekid vatre.

Broj ubijenih Palestinaca do sada je premašio 29.000, navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi i ističe da većinu žrtava čine žene i djeca.

(Agencije)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:49