Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
16/11/2022 u 22:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Samit G20 na Baliju završen osudom Rusije za rat u Ukrajini

Većina članica snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on uzrokuje ogromnu ljudsku patnju, piše u saopštenju

Članovi grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija (G20) okončali su večeras samit na Baliju deklaracijom koja oštro osuđuje rat u Ukrajini, upozoravajući da sukob pogoršava ionako osjetljivu svjetsku ekonomiju, javlja Slobodna Evropa (RSE).

U završnoj izjavi samita svetski lideri su osudili ratni sukob na istoku Evrope, uprkos podjelama unutar grupe, koja uključuje ne samo Rusiju, već i zemlje poput Kine i Indije, koje imaju značajne ekonomske veze s Moskvom i nisu direktno kritikovale rat.

"Većina članica snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on uzrokuje ogromnu ljudsku patnju, kao i da pogoršava postojeće slabosti u globalnoj ekonomiji", piše u završnom saopštenju.

Upotreba riječi "većina članica" bila je jasan pokazatelj podjela, kao i priznanje da su "postojali drugačiji stavovi i različite procjene", kao i da G20 "nije forum za rješavanje bezbjednosnih pitanja", piše RSE.

Nakon zatvaranja samita, indonežanski predsjednik i domaćin G20 Joko Vidodo rekao je na konferenciji za novinare da su se "svjetski lideri složili oko sadržaja deklaracije, odnosno osude rata u Ukrajini" koji narušava njen teritorijalni integritet.

Međutim, neke od riječi korištenih u deklaraciji ukazuju na neslaganje među članicama oko pitanja oko Ukrajine.

"Ovaj je rat izazvao ogromnu patnju, a takođe je ugrozio globalnu ekonomiju koja je i dalje ranjiva nakon pandemiju, što je takođe uzrokovalo prehrambenu i energetsku krizu, kao i finansijsku krizu. G20 je raspravljao o uticaju rata na globalnu ekonomiju", rekao je Vidodo.

Dokument od 17 stranica velika je pobjeda za Sjedinjene Države i njihove saveznike koji su se zalagali da se samit završi oštrom osudom Rusije.

Usvajanje zajedničke deklaracije zahtijevalo bi da je prihvate lideri koji dijele bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - ponajviše kineski predsjednik Si Đinping, koji je nekoliko sedmica prije invazije proglasio prijateljstvo "bez granica" između Kine i Rusije, i indijski premijer Narendra Modi.

Iako se Indija vidno distancirala od Rusije, manje je jasno je li došlo do promjene stanovišta u odnosu na Kinu.

Kineski lider Si pozvao je na prekid vatre i pristao na protivljenje upotrebi nuklearnog oružja u nizu bilateralnih sastanaka sa zapadnim liderima na marginama G20, ali nije javno naznačio da se obavezuje da uvjeriti svog "bliskog prijatelja" Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 08:40