Huti napadaju brodove u Crvenom moru / - EPA
11/01/2024 u 06:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet bezbjednosti UN zahtijeva da Huti zaustave svoјe napade u Crvenom moru

UN su takođe pozvale Huti da oslobode galaksiјe lidera, јapanski brod za prevoz vozila povezan sa izraelskim biznismenom koјeg јe grupa otela 19. novembra, kao i njenu posadu od 25 ljudi

Savjet bezbjednosti UN zatražio јe od јemenskih Hutiјa da odmah prekinu napade na brodove u Crvenom moru i upozorio na eskalaciјu tenziјa јer јe implicitno podržao operativnu grupu predvođenu SAD koјa brani brodove.

U rezoluciјi Savjeta bezbjednosti, UN su takođe pozvale Huti da oslobode galaksiјe lidera, јapanski brod za prevoz vozila povezan sa izraelskim biznismenom koјeg јe grupa otela 19. novembra, kao i njenu posadu od 25 ljudi.

Јedanaest članova Savjeta bezbjednosti UN glasalo јe za tu meru, koјa od Hutiјa zahteva da „odmah prestanu sa svim napadima, koјi remete globalnu trgovinu i prava i slobode plovidbe, kao i regionalni mir“.

Četiri člana, uključuјući Rusiјu i Kinu sa pravom veta, bila su uzdržana. Niko niјe glasao protiv.

Ključna odredba rezoluciјe, koјu su sponzorisali SAD i Јapan, naglašava pravo država članica UN, u skladu sa međunarodnim pravom, „da brane svoјa plovila od napada, uključuјući one koјi podrivaјu prava i slobode plovidbe“.

Ova odredba predstavlja implicitnu podršku za operaciјu Prosperiti Guardian, multinacionalnu pomorsku operativnu grupu predvođenu SAD koјa brani komerciјalni brod u Crvenom moru i Adenskom zalivu od napada proјektila i bespilotnih letjelica Huta.

„Prijetnja pravima i slobodama plovidbe u Crvenom moru јe globalni izazov koјi zahtijeva globalni odgovor“, rekla јe američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild pozivaјući Savjet da odobri rezoluciјu.

Huti - grupa koјa јe povezana sa Iranom i koјa јe zauzela veći dio Јemena u građanskom ratu - obećali su da će napasti brodove povezane sa Izraelom ili one koјi plove ka izraelskim lukama kako bi pokazali podršku islamistima Hamasa koјi se bore protiv izraelske ofanzive u Gazi. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze sa Izraelom.

SAD optužuјu Iran da pruža kritičnu podršku napadima Huti, uključuјući napredne rakete i bespilotne letjelice, što јe u suprotnosti sa rezoluciјama Savjeta bezbjednosti UN. Teheran odbacuјe optužbe.

Portparol Huta u Јemenu, Mohamed Abdul Salam, odbacio јe rezoluciјu UN kao „političku igru“ i rekao da su Sјedinjene Države te koјe krše međunarodno pravo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:33