Šef kineske diplomatije / - MEDIA BIRO
21/05/2024 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šef kineske diplomatije: Princip o jednoj Kini uporište mira u tajvanskom moreuzu

Kineski ministar spoljih poslova Vang Ji podvukao je ovog ponedjeljka da je princip o jednoj Kini čvrst temelj mira između dvije obale tajvanskog moreuza.

Vang, koji je takođe i član Politbiroa CK KPK-a, dao je tu izjavu tokom sastanka Savjeta ministara spoljnih poslova SCO u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Bez obzira na to kako se bude mijenjala situacija na ostrvu Tajvan, to neće promijeniti istorijske i pravne činjenice da je Tajvan dio Kine ili istorijski trend ka neizbježnom ponovnom ujedinjenju Kine, dodao je Vang, prenosi Media Biro.

Nedavno su politički lideri i ličnosti iz svih društvenih krugova u mnogim zemljama, uključujući zemlje članice Šangajske organizacije za saradnju, izjavili da podržavaju kineske pravne postupke protiv „nezavisnosti Tajvana“ i poteze koji promovišu ponovno ujedinjenje, što još jednom pokazuje da je podrška međunarodne zajednice principu jedne Kine nepokolebljiva, rekao je Vang.

Svaki pokušaj osporavanja ili negiranja principa jedne Kine završiće se samo neuspjehom, naglasio je on.

Tom prilikom, Vang je primijetio da Kairska deklaracija iz 1943. i Potsdamska deklaracija iz 1945. jasno određuju da Tajvan, kineska teritorija koju je ukrao Japan, treba da bude vraćen Kini. Ovi dokumenti, koji imaju međunarodnu pravnu snagu, postali su sastavni dio međunarodnog poretka nakon Drugog svjetskog rata, kao i kolektivno sjećanje međunarodne zajednice, dodao je on.

Vang je rekao da je separatistička akcija snaga koje se zalažu za „nezavisnost Tajvana“ najozbiljni izazov međunarodnom poretku i najvaća prijetnja miru i stabilnosti sa dvije obale tajvanskog moreuza.

Princip jedne Kine je politički preduslov za uspostavljanje i razvoj diplomatskih odnosa između Kine i drugih zemalja i čvrst temelj mira i stabilnosti između dvije obale tajvanskog moreuza.

Kineski narod dosljedno održava zajedničko uvjerenje da se domovina ne može podijeliti, zemlja se ne može destabilizovati, njene etničke grupe se ne mogu razdvojiti i njena civilizacija ne može biti uništena, rekao je Vang.

Naglašavajući da je tajvansko pitanje unutrašnja stvar Kine, Vang je podvukao da je postizanje potpunog ponovnog ujedinjenja Kine zajednička težnja svih sinova i ćerki kineske nacije, kao i istorijski trend koji nijedna sila ne može zaustaviti.

Kineski Tajvan

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 19:30