Antonio Gutereš / - EPA
25/10/2023 u 16:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef UN-a o svađi s Izraelom: Šokiran sam

Službeni Izrael je, podsjetimo, pozvao na njegovu hitnu ostavku zbog govora u kojem je rekao da se "napad Hamasa nije dogodio u vakuumu"

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je da je "šokiran pogrešnim tumačenjem" njegovog govora na Vijeću sigurnosti UN-a, prenosi Index.hr.

Službeni Izrael je, podsjetimo, pozvao na njegovu hitnu ostavku zbog govora u kojem je rekao da se "napad Hamasa nije dogodio u vakuumu".

- Šokiran sam pogrešnim tumačenjem nekih mojih izjava... kao da opravdavam teroristička djela Hamasa. Ovo je laž. Bilo je suprotno - rekao je danas, pa dodao: "Vjerujem da je potrebno objaviti što sam stvarno rekao, a posebno iz poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima."

Juče je u Njujorku, nakon što je rekao da nikakva nepravda prema Palestincima ne može opravdati užasne napade Hamasa, šef UN-a rekao: “Važno je … priznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu. Palestinski narod je 56 godina bio podvrgnut okupaciji.”

Glavni sekretar UN-a izazvao je bijes u Izraelu i među nekim republikancima u SAD-u opisujući izraelsko bombardovanje i blokadu Pojasa Gaze kao "kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda" i "jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:39