Generalna skupština Ujedinjene nacije / - SHUTTERSTOCK
16/03/2024 u 09:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef UN i desetine zemalja osudili ruske izbora na "okupiranim" oblastima u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i desetine zemalja članica svjetske organizacije osudili su juče održavanje ruskih predsjedničkih izbora na ukrajinskim teritorijama koje je "okupirala" Rusija.

- Generalni sekretar osuđuje napore Ruske Federacije da organizuje svoje predsjedničke izbore na ukrajinskim oblastima koje je okupirala Ruska Federacija. Podsjeća da ilegalan pokušaj aneksiije ukrajinskih oblasti nije validan prema međunarodnom pravu - rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenose agencije.

On je ponovio posvećenost svjetske organizacije "nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine".

Pomoćnica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo je rekla tokom sastanka Savjeta bezbjednosti posvećenog izborima u Rusiji da je njihovo održavanje na ukrajinskim teritorijama pod kontrolom Moskve, "neprihvatljivo".

Sastanak Savjeta bezbjednosti UN održan je na zahtjev Slovenije.

- Misija UN za nadzor ljudskih prava u Ukrajini ocijenila je, kako su raniji, takozvani referendomi i lokalni izbori, održavani u prisilnom okruženju - dodala je Dikarlo.

Prema međunarodnom pravu, snaga koja je izvršila okupaciju, u ovom slučaju Ruska Federacija, obavezna je da poštuje zakone Ukrajine na okupiranim teritorijama, dodala je ona.

U zajedničkom saopštenju koje je pročitao ukrajinski ambasador pri UN Sergij Kislicja, više od 50 zemalja (SAD, Francuska, Britanija, Japan, Australija, Južna Koreja i druge) takođe su osudile "na najstroži način" održavanje ruskih predsjedničkih izbora u više ukrajinskih oblasti.

- Organizovati izbore u drugoj zemlji članici UN bez njenog odobrenja je očigledno ignorisanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta - napisali su oni podsjećajući na rezolucije Generalne skupštine UN o tom pitanju.

Radi blokade Savjeta bezbjednosti zbog ruskog veta Generalna skupština UN je više puta u rezolucijama osudila rusku invaziju Ukrajine.

U oktobru 2022. ona je osudila "ilegalne aneksije" ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson poslije održavanja "ilegalnih referenduma" i naglasila da to djelovanje nema "nikavu validnost" prema međunarodnom pravu.

Pomoćnik ruskog ambasadora pri UN Dmitri Poljanski rekao je da neće komentarisati "apsolutno neoprostive" pokušaje "u toj sali" da se miješaju u unutrašnja pitanja njegove zemlje.

- Naša stvar je pravedna i, trijumfovaćemo! - rekao je on i dodao da su te teritorije "administrativno i politički dio Rusije", kako je naveo, sviđalo se to njima ili ne.

Predsjednički izbori u Rusiji održavaju se od petka do nedjelje a na njima će sasvim izvjesno pobijediti Vladimir Putin i osvojiti novi šestogodišnji mandat pošto je opozicija sklonjena, piše Frans pres.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 20:00