Ilustracija   / - SHUTTERSTOCK
10/04/2024 u 20:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef za klimu UN-a: “Imamo još dvije godine za spas planete”

Vlade, poslovni svijet i razvojne banke imaju još dvije godine da nešto preduzmu kako bi se izbjegle puno gore klimatske promjene, rekao je danas Simon Stiel, šef Ujedinjenih nacija za klimu.

Naučnici tvrde da je do 2030. neophodno prepoloviti emisije štetnih gasova iz staklene bašte kako bi se spriječio rast temperature za više od 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijski period. Neuspjeh bi uzrokovao ekstremne vremenske uslove i vrućinu.

Uprkos tome, emisije karbon dioksida prošle su godine narasle na rekordni nivo, a trenutna obećanja država o borbi protiv klimatskih promjena bi, ako se ispune, do 2030. tek neznatno smanjile globalne emisije.

Naučnici: 2024. godina biće još toplija, iako je 2023. oborila sve rekorde

Izvršni sekretar UN-ove Okvirne konvencije o promjeni klime (UNFCCC), upozorio je da su iduće dvije godine „ključne za spas naše planete”.

- I dalje imamo priliku da smanjimo emisije gasova iz staklene bašte novom generacijom nacionalnih klimatskih planova. No, potrebni su nam snažniji planovi, sada!.

Glavni cilj ovogodišnjih pregovora o borbi protiv klimatskih promjena UN-a je dogovor o finansiranju zemalja u razvoju koje imaju teškoća u tranziciji s fosilnih goriva.

Stiel je kazao kako se novac može osigurati kroz oprost dugova, jeftinije zaduživanje za siromašnije države, nove izvore međunarodnog finansiranja poput poreza na emisije transporta i reformu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

- Svakog dana ministri finansija, direktori, investitori, klimatski i razvojni bankari usmjeravaju milijarde dolara. Vrijeme je da preusmjere te dolare - naglasio je.

Ovogodišnji mart bio najtopliji u istoriji mjerenja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:21