Kim Jo Jong / - EPA
17/05/2024 u 06:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sestra Kim Džong Una o slanju oružja u Rusiju: To je fikcija

Moćna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Jong, ponovo je demantovala da je razmijenila oružje sa Rusijom, javila je državna novinska agencija KCNA.

SAD i Južna Koreja optužile su Sjevernu Koreju da je predala oružje Rusiji za upotrebu u ratu protiv Ukrajine, koji je izvršila invaziju u februaru 2022. I Moskva i Pjongjang su negirali optužbe, ali su se prošle godine obavezali da će produbiti vojne veze.

Veze između dvije zemlje su dramatično ojačale nakon posjete sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una u septembru na dalekom istoku Rusije i samita sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ali Kim Jo Džong je rekao da je „teorija“ o sporazumu o oružju između Sjeverne Koreje i Rusije, sastavljena od predrasuda i fikcije, „najapsurdnija teorija“ koja ne zaslužuje ničiju procjenu ili tumačenje, izvijestila je KCNA, pozivajući se na njenu izjavu za štampu u kojoj se to naziva lažna glasina koju šire neprijateljske snage.

Kim Jo Džong je dodao da sjevernokorejsko oružje koje se razvija nije namijenjeno za izvoz, već za odbranu od Južne Koreje.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još uvijek u ratu jer se njihov sukob od 1950. do 1953. završio primirjem, a ne sporazumom.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države su u četvrtak najavile nove sankcije protiv dva ruska pojedinca i tri ruske kompanije zbog omogućavanja transfera oružja između Rusije i Sjeverne Koreje, uključujući balističke rakete za upotrebu u Ukrajini.

Si i Putin na neformalnom sastanku: Šetali parkom i pili kineski čaj

Ostaci rakete koja je pala na ukrajinski grad Harkov 2. januara bila je balistička raketa Sjeverne Koreje Hvasong-11, rekli su posmatrači sankcija Ujedinjenih nacija komitetu Savjeta bezbjednosti u izvještaju u koji je uvidi imao Rojters.

Lideri glavnih partnera Sjeverne Koreje, Kine i Rusije, sastali su se u četvrtak i kritikovali Vašington i njegove saveznike zbog njihovog „vojnog zastrašivanja“ protiv Sjeverne Koreje, navodi se u zajedničkoj izjavi ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Kine Si Đinpinga.

Putin poklonio Kim Džong Unu auto ruske proizvodnje

U vrijeme sve većeg partnerstva između Moskve i Pjongjanga, ambasador Sjeverne Koreje u Rusiji juče je ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog nazvao marionetom SAD i rekao da će Rusija izaći kao pobjednik u sukobu sa Kijevom, prenijela je KCNA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 11:53