Ilustracija / - MEDIABIRO
15/04/2024 u 08:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sinhua: SAD koriste slučaj "Volt tajfuna" da bi oklevetale Kinu

Kongresni komitet SAD-a održao je u februaru saslušanje o takozvanoj "sajber prijetnji" iz Kine, tvrdeći da je kineska državna hakerska organizacija pod nazivom "Volt tajfun", pokrenula grupu aktivnosti koje utiču na mreže širom američkog kritičnog infrastrukturnog sektora, izvještava kineska agencija Sinhua.

Tvrdnja potiče od zajedničkog savjetovanja vlasti Sjedinjenih Država i njenih saveznika "Pet očiju", a izvor je izvještaj kompanije Majkrosoft.

Međutim, ni savjetodavci ni izvještaj nisu pružili detaljan analitički proces za izvorno praćenje sajber napada. Oni su došli do zaključka da je "Volt tajfun" bio državni sajber aktivista u Kini.

Naknadna analiza kineskih tehničkih timova otkrila je da uzorci zlonamjernih aktivnosti "Volt tajfuna" ne pokazuju jasne karakteristike ponašanja hakera koje podržava država. Naprotiv, pokazali su snažnu relevantnost za sajber kriminalne prstenove.

Kineska državana agencija novodi da "Volt tajfun" predstavlja lažni narativ, određeni američki političari insistirali su na povećanju investicija u sajber bezbjednost od strane Kongresa SAD-a i određene kompanije su imale koristi od osvajanja ugovora o sajber bezbjednosti.

To će rezultirati samo nanošenjem štete poretku globalnog sajber prostora, odnosima Kine i SAD-a i reputaciji američke vlade na međunarodnoj sceni.

Pripremio:Radosav Berbatović/ Prenosi Media Biro

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 07:58