Sjeverna Koreja / - SHUTTERSTOCK
03/08/2023 u 09:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja potvrdila da je pritvorila američkog vojnika

King je 18. jula prešao granicu iz Južne Koreje dok je bio u obilasku sa vodičem, a prije toga je odslužio dva mjeseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad

Sjeverna Koreja je potvrdila da je pritvorila američkog vojnika Travisa Kinga (23) u svom prvom odgovoru na zahtjeve za informacijama o tome gdje se on nalazi, navela je komanda Ujedinjenih nacija (UN).

Komanda UN-a odbila je da elaborira odgovor kako se ne bi ometali njihovi napori da ga vrate kući.

Kako prenosi Slobodna Evropa, u odgovoru se ističe da bi Pjongjang mogao biti spreman da počne pregovore.

Komanda UN-a, koja nadzire Demilitarizovanu zonu (DMZ), tražila je informacije o Kingu koristeći svoju direktnu telefonsku liniju s vojskom Sjeverne Koreje u zajedničkoj bezbjednosnoj zoni.

Sjevernokorejci su ranije prihvatili zahtjev, ali ovo je prvi put da su odgovorili, potvrđujući da je američki vojnik u njihovom pritvoru.

King je 18. jula prešao granicu iz Južne Koreje dok je bio u obilasku sa vodičem, a prije toga je odslužio dva mjeseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad.

Trebao je da odleti nazad u Sjedinjene Američke Države kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspio da napusti aerodrom i pridruži se turneji po DMZ-u.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 02:35