Ilustracija / - NASA
02/06/2023 u 06:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja želi da lansira novi špijunski satelit, za SAD to je prijetnja miru

Vašington upozorava da je Sjeverna Koreja koristila tehnologiju balističkih raketa zaštićenu rezolucijama UN i rizikovala destabilizaciju u regionu i šire

Sjedinjene Američke Države zatražile su danas sastanak Savjeta bezbjednosti UN na kojem bi se razgovaralo o namjeri Sjeverne Koreje da lansira satelit ove nedjelje, rekao je portparol američke misije.

Sjeverna Koreja je u srijedu pokušala da lansira špijunski satelit koji je presušio zbog nestabilnosti u snabdijevanju motorom i gorivom, što je alarmiralo stanovništvo u Južnoj Koreji i Japanu gdje su izdata vazdušna upozorenja.

Vašington je osudio taj potez, upozoravajući da je Sjeverna Koreja koristila tehnologiju balističkih raketa zaštićenu rezolucijama UN i rizikovala destabilizaciju u regionu i šire.

Nakon neuspjelog lansiranja satelita, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jo Džonga rekla je da će njena zemlja uskoro postaviti vojni špijunski satelit u orbitu, tvrdeći da će Pjongjang povećati svoje mogućnosti nadzora.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u četvrtak u Tokiju da „opasni i destabilizujući nuklearni i raketni programi Sjeverne Koreje predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u regionu“.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da Pjongjang krši rezolucije Savjeta bezbjednosti koristeći tehnologiju balističkih raketa.

Kim Jo Džong je u saopštenju naveo da su kritike lansiranja satelita kontradiktorne jer su SAD već lansirale "hiljade satelita".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 06:28