Južno kinesko more, ilustracija / - PHILIPPINE COAST GUARD
06/04/2024 u 12:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sjutra zajedničke vojne vježbe SAD, Japana, Australije i Filipina

Sjedinjene Američke Države (SAD), Japan, Australija i Filipini održaće sjuta prve zajedničke pomorske vježbe, sa vježbama protivpodmorničkog ratovanja, u Južnom kineskom moru.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova prošle godine je upozorilo da vojne vježbe koje uključuju SAD i njihove saveznike u spornim vodama ugrožavaju bezbjednost i teritorijalne interese Kine.

U zajedničkom saopštenju SAD, Japan, Australija i Filipini naveli su da četiri saveznika i bezbjednosni partneri održavaju vježbe kako bi zaštitili vladavinu prava koja je temelj za miran i stabilan indopacifički region i podržali slobodu plovidbe i prelijetanja.

Kina nije pomenuta u saopštenju, ali četiri države su ponovo potvrdile stav da je odluka međunarodne arbitraže iz 2016. godine, koja je odbacila ekspanzivne zahtjeve Kine na istorijskim osnovama, konačna i pravno obavezujuća, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kina je odbila da učestvuje u arbitraži, odbacila je presudu i nastavlja da joj prkosi.

Filipini su svoje sporove sa Kinom iznijeli na međunarodnu arbitražu 2013. poslije napetog sučeljavanja na moru.

- Mi stojimo uz sve nacije u očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava koji je temelj za miran i stabilan indo-pacifički region - navele su četiri države.

Japan je u saopštenju, koje je izdala njegova ambasada u Manili, naveo da će njegov razarač JS Akebono učestvovati u vježbama u Južnom kineskom moru.

- Japan vjeruje da je pitanje Južnog kineskog mora direktno povezano sa mirom i stabilnošću regiona i predstavlja legitimnu zabrinutost međunarodne zajednice, uključujući Japan, Australiju, Filipine i SAD - naveo je u saopštenju ministar odbrane Japana Minoru Kihara.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naveo je u odvojenom saopštenju da vježbe podvlače njihovu zajedničku posvećenost da osiguraju da sve države mogu slobodno da lete, plove i djeluju gdje god to međunarodno pravo dozvoljava.

Australijski ministar odbrane Ričard Marles naveo je da "poštovanje nacionalnog suvereniteta i dogovorena pravila i norme zasnovane na međunarodnom pravu podupiru stabilnost regiona".

Ministar odbrane Filipina Gilberto Teodoro Mlađi kazao je da će vojne vježbe biti prve u nizu aktivnosti za izgradnju kapaciteta Filipina za individualnu i kolektivnu samoodbranu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 03:38