/ FOTO - M.L.V.
22/09/2023 u 10:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skandal u Južnoj Koreji: Lider opozicije prebacivao novac u Sjevernu Koreju

Takođe je optužen za zanemarivanje dužnosti gradonačelnika grada Seongnam, čime je gradskoj korporaciji nanio štetu od 15 miliona dolara

Južnokorejski parlament u četvrtak je iznenađujuće oduzeo imunitet opozicionom lideru, što je omogućilo hapšenje pod sumnjom za korupciju, prenosi Klix. Rezultat glasanja bio je iznenađujući jer južnokorejsku Narodnu skupštinu kontroliše opozicija.

Prema tužilaštvu, lider Demokratske stranke Lee Jae-myung umiješan je u korupcijski slučaj kompanije za koju se sumnja da je ilegalno prebacila osam miliona dolara u Sjevernu Koreju. Takođe je optužen za zanemarivanje dužnosti gradonačelnika grada Seongnam, čime je gradskoj korporaciji nanio štetu od 15 miliona dolara.

Jae-myung takođe odbacuje sve optužbe nazivajući ih "nedvosmisleno nezakonitima i nepravednima" te traži od svih članova svoje stranke u parlamentu da odbace prijedlog. Ipak, njih 29 glasalo je za skidanje imuniteta.

Jae-myung je štajkovao glađu od 31. augusta demonstrirajući protiv "nesposobnosti i nasilnih mjera" vlade. Takođe ga kritikovao što nije spriječio Tokio da ispušta otpadnu vodu iz nuklearnog reaktora u Fukushimi u ocean.

U ponedjeljak je zbog štrajka glađu prevezen u bolnicu, no to nije spriječilo tužilaštvo da isti dan za njim raspiše potjernicu.

Njegovi uspjesi u političkom životu zasjenjeni su nizom skandala, uključujući nagađanja o njegovim vezama s organiziranim kriminalom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 04:30