AVION, ILUSTRACIJA / - FOTO: UNSPLASH
14/01/2024 u 13:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slovačka dobija prve američke višenamjenske avione F-16

Za sada su dva aviona, sa brojevima 1101 i 1001 formalno predata Slovačkoj, a dolazak aviona u matičnu vazduhoplovnu bazu Sliać očekuje se sredinom godine

Isporuka američkih višenamjenskih borbenih aviona F-16 Blok 70 Ratnom vazduhoplovstvu Slovačke formalno je počela u okviru paketa u kom je 2018. godine Bratislava naručila 12 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 1,8 milijardi dolara, prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, prenosi N1.rs.

Kako se navodi na fotografijama koje je ranije objavio proizvođač aviona, američka kompanija Lokid Martin, može se vidjeti letenje i sletanje dvosjeda sa registarskim brojem 1101 i oznakama Ratnog vazduhoplovstva Slovačke.

Za sada su dva aviona, sa brojevima 1101 i 1001 formalno predata Slovačkoj, a dolazak aviona u matičnu vazduhoplovnu bazu Sliać očekuje se sredinom godine.

Isporuka će biti nastavljena i tokom naredne godine a pored Slovačke, avione F-16 na istočnom krilu NATO koriste Poljska i Rumunija dok bi u prvom kvartalu 2025. godine prve avione tog tipa trebalo da dobije i Bugarska. U prvoj polovini 2023. godine Slovačka je predala Ukrajini 13 avionа MiG-29 i od tada slovački vazdušni prostor čuvaju Ratna vazduhoplovstva Poljske i Češke.

Oružane snage Slovačke planirale su da za nove avione obuče 22 pilota a prvi od njih otišli su 2019. na obuku u SAD, u vazduhoplovnu bazu Moris u državi Arizona.

Slovački mediji pisali su oktobra 2021. godine da je u SAD na obuci tada bilo 16 pilota a kako su za preobuku pilota potrebne dvije do četiri godine, može se zaključiti da isporuku aviona u Slovačku čekaju spremni i obučeni piloti.

Avioni F-16 su najbrojnije proizvedena vojna letjelica u SAD u zemljama članicama NATO-a koja je još u upotrebi. Verzija Blok 70 je najmodernija i posjeduje najsavremeniji radar APG-83 i napredne sisteme za gađanje ciljeva u vazduhu, na kopnu i vodi u svim vremenskim uslovima.

U svijetu trenutno leti 3.100 aviona F-16 u 25 zemalja a u procesima pregovora, proizvodnje i isporuke nalaze se 143 letjelice od kojih je 135 već dogovoreno dok za osam aviona namenjenih Bugarskoj još nije formalizovan posao, piše Balkanska bezbjednosna mreža.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jun 2024 15:06