/ - FOTO: UNSPLASH
10/08/2023 u 08:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Smanjena ponuda podigla cijene nafte

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u odnosu na prethodno zatvaranje 54 centa na 86,71 dolara, a na američkom 51 cent na 83,43 dolara

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima na nove visoke nivoe, jer je smanjeno snabdijevanja zbog rezova proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji ublažila zabrinutost za potražnju u Kini i SAD-u.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u odnosu na prethodno zatvaranje 54 centa na 86,71 dolara, a na američkom 51 cent na 83,43 dolara, prenosi SEEbiz.

Saudijska Arabija u utorak je ponovo potvrdila podršku mjerama opreza Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, poznatih kao OPEC+, za stabilizaciju tržišta.

Cijene nafte su prošle sedmice porasle šestu sedmicu zaredom, a u ponedjeljak su bile na najvišim nivoima od sredine aprila potpomognute smanjenjem zaliha OPEC+ i nadama da će podsticaji pokrenuti oporavak potražnje za naftom u Kini.

Određeni pritisak došao je iz podataka Američkog instituta za naftu objavljenih u utorak, da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošle sedmice porasle 4,1 milion barela, iako su zalihe benzina i derivata pale.

U utorak su se cijene nafte našle pod pritiskom kineskih podataka da je uvoz sirove nafte u julu na mjesečnom nivou pao 18,8 odsto, na najnižu dnevnu stopu od januara, iako je na godišnjem nivou porastao 17 odsto.

Podršku cijenama dalo je prošlosedmično saudijsko produženje smanjenja proizvodnje za milion barela dnevno do kraja septembra, a i Rusija je objavila da će od devetog mjeseca smanjiti izvoz za 300 hiljada barela dnevno.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak cijena barela korpe nafte njegovih članica oslabila 64 centa, na 87,61 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:19