Šolc -foto skrinšot youtube cpac / - ŠOLC -FOTO SKRINšOT YOUTUBE CPAC
31/08/2022 u 10:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc: EU treba da ima do 36 članica, centar Evrope se pomjera ka istoku

Govoreći 29. augusta na praškom Karlovom univerzitetu, izjavio je da se centar Evrope pomjera prema istoku

Kancelar Njemačke Olaf Šolc je pozvao na reformu Evropske unije, kojom će se ostvariti da Unija ima 30 do 36 članica. Reforma za njega znači i promjenu načina odlučivanja, tj. da se odbaci jednoglasno donošenje odluka, prenosi Klix.ba.

Govoreći 29. augusta na praškom Karlovom univerzitetu, izjavio je da se centar Evrope pomjera prema istoku.

-Razlike između država u ovoj proširenoj uniji će rasti, što se odnosi na političke interese, ekonomsku moć i socijalnu sigurnost. Ukrajina nije Luksemburg, u Portugalu drugačije gledaju na svijet nego u Sjevernoj Makedoniji- istakao je Šolc.

Pozvao je EU da ozbiljno shvati svoja obećanja o proširenju te da sprovede institucionalne reforme kojima će se prilagoditi prijemu novih država, među kojima su Ukrajina, Moldavija, Gruzija i države Zapadnog Balkana.

Njemački kancelar je mišljenja da se postepeno treba ukidati jednoglasno odlučivanje, tj. ukidati veto. Ovaj mehanizam se i dalje primjenjuje u oblasti tržišta rada, politike oporezivanja i vanjske politike.

Zagovornici ovog mehanizma su mišljenja da se njime osigurava da se poštuje stav manjih država. Međutim, Šolc je istakao da bi postepeno ukidanje ovog mehanizma trebalo početi u oblasti politike sankcija i ljudskih prava, prenosi Euronews.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:41