Ilustracija / - SKRINšOT - POLICIJA ŠPANIJE, KOKAIN
03/12/2023 u 11:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Španska policija zaplijenila skoro tonu kokaina „balkanskog kartela“

Akcija je počela nakon dojave o dolasku kontejnera sa „značajnom količinom kokaina“ u Alhesiras, jednu od najvećih luka u Španiji, u pokrajini Andaluziji

Španska nacionalna policija je u zajedničkoj operaciji s carinicima u južnoj luci Alhesiras zaplijenila gotovo tonu kokaina skrivenog u kontejnerima dopremljenim iz Južne Amerike, a droga je pripadala takozvanom “balkanskom kartelu, saopštila je policija.

- Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou, navedeno je, prenosi N1.

Policija navodi da tom kartelu latinoameričke grupe šalju kokain skriven među legalnom robom u kontejnerima koji brodovima stižu u španske luke.

Akcija je počela nakon dojave o dolasku kontejnera sa „značajnom količinom kokaina“ u Alhesiras, jednu od najvećih luka u Španiji, u pokrajini Andaluziji.

Agenti, koji od ranije istražuju djelovanje „balkanskog kartela“, imali su i informaciju da ta grupa, sastavljena od državljana s prostora bivše Jugoslavije, traži i način prerade tog kokaina.

Istovremeno su iz Kolumbije dobili upozorenje da brod iz Ekvadora, koji ima pauzu u Kolumbiji, namjerava da preveze kokain do luke u Španiji.

Agenti su identifikovali broj broda, a kada je uplovio u Alhesiras, istražitelji su otvorili kontejnere i pronašli 415 kilograma te droge.

Na osnovu novih informacija saznali su da pristiže još jedan kontejner s drogom u Alhesiras pa su pronašli u njemu dodatnih 500 kilograma kokaina, navedeno je u saopštenju.

- Poteškoće u istraživanju članova tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. U stanju su da putuju hiljadama kilometara kako bi održali sastanak, javila je španska policija.

Dodala je: „Istraga se nastavlja kako bismo identifikovali sve članove mreže i uhapsili ih“.

Zasad je nepoznato da li je iko uhapšen prilikom otkrivanja kontejnera s kokainom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 10:54