Jens Stoltenberg / - SHUTTERSTOCK
27/11/2023 u 13:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: NATO će učiniti sve da sačuva sigurnost na Zapadnom Balkanu

Sada procjenjujemo da li bi to trebalo da bude trajnije povećanje, da li postoji potreba za nekim novim sposobnostima, ali imamo već preduzeli važne korake povećanjem našeg prisustva, rekao je Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da će NATO učiniti sve što je potrebno kako bi održao stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

- Mi tamo imamo istoriju prisustva, a tek smo nedavno povećali naše prisustvo na Kosovu dodavanjem 1.000 vojnika", rekao je Stoltenberg na pitanje kako vidi misiju KFOR-a u budućnosti i da li smatra da bi NATO mogao da preuzme veću ulogu kako bi unaprijedio bezbjednost na sjeveru tvz. Kosova.

On je dodao da je upravo posjetio region Zapadnog Balkana gdje se sastao sa liderima iz cijelog regiona.

- Sada procjenjujemo da li bi to trebalo da bude trajnije povećanje, da li postoji potreba za nekim novim sposobnostima, ali imamo već preduzeli važne korake povećanjem našeg prisustva - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je pozvao Prištinu i Beograd da se angažuje u dijalogu uz posredovanje EU.

- Takođe vjerujemo da bi predlog za Asocijaciju sa srpskom većinom (ZSO) mogao da bude važan korak naprijed kako bi pomjerio ovaj dijalog u konstruktivnijem pravcu. Moja poruka je, opet, Prištini i Beogradu, a da obje strane moraju da se uzdrže od zapaljive retorike i da ne sprovode nikakve radnje koje mogu dodatno povećati tenzije u regionu - zaključio je Stoltenbeg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:16