Јенс Столтенберг / - Skrinšat
22/06/2022 u 17:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Ne garantujem da će Švedska i Finska postati članice NATO

Komentarišući svoju nedavnu izjavu da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama, Stoltenberg je kazao da je njegova poruka da su ratovi nepredvidivi, ali da je NATO predvidio rusku invaziju I o tome obavijestio saveznice

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da ne može da garantuje da će Švedska i Finska postati članice NATO, ali da je njegov cilj da ove zemlje budu dio saveza.

U razgovoru sa novinarkom Politika, Lili Bajern, Stoltenberg je, komentarišući protivljenje Turske, da se ove dvije zemlje pridruže alijansi, kazao da je NATO savez 30 zemalja koji imaju različite poglede, i čije vlade čine različite političke partije.

- Prije svega, postoje različiti pogledi u NATO o razlicitim pitanjima. Mi smo savez 30 razlivičitih nacija sa razliitim partijama na vlasti I imamo. Uprko stome, impresivno je da, iako se ne slažemo u nekim pitanjima, ujedinjeni smo oko najvažnijeg – da branimo jedni druge i siguran sam da će tako biti i kada je u pitanju pristup Švedske i Finske – rekao je Stoltenberg.

Smatra i da saveznice, kada imaju nesporazum, treba da sjednu i razgovaju i nađu rješenje.

-Nije prvi put da se jedan saveznik ili više njih ne slaže sa ostalima. Švedska i Finska su aplicirali nedavno i cilj je da pristupe NATO uskoro. Ne mogu da garantujem da će se to desiti, ali to je moj cilj. Moramo da uznemo u obzir i ono što se dešavalo prije. Nemaju sve saveznice istu početnu poziciju o nekom pitanju, ali se nadam da ćemo na kraju doći do rješenja – dodao je generalni sekretar NATO.

Komentarišući svoju nedavnu izjavu da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama, Stoltenberg je kazao da je njegova poruka da su ratovi nepredvidivi, ali da je NATO predvidio rusku invaziju I o tome obavijestio saveznice.

Moja politička poruka je da moramo da budemo pripremljeni cijelo vrijeme trajanja rata, iako naravno želimo njegov kraj što prije – poručio je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:36