Protesti, ilustracija / - UNSPLASH
18/05/2024 u 23:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stotine propalestinskih demonstranata na protestu u Vašingtonu

Više stotina demonstranata okupilo se danas ispred zgrade američkog Kapitola u Vašingtonu kako bi obilježili Nakbu (katastrofu).

Nakba je dan kada je osnovan Izrael i protjerano više od 700.000 Palestinaca, protestom zbog podrške administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena ratu u Gazi i Izraelu.

Čuli su se pozivi za podršku palestinskim pravima i hitan prekid izraelskih vojnih operacija u Gazi. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Nema mira na ukradenoj zemlji" i "Prekinite ubistva, zaustavite zločin" i "Izrael van Palestine".

Demonstranti su svoj bes usmerili i na predsednika Džozefa Bajdena, koga optužuju da glumi zabrinutost zbog broja poginulih u Gazi.

Takođe je prisutno veliko nezadovoljstvo zbog nasilnog gušenja više propalestinskih protestnih kampova na univerzitetima širom zemlje. Poslednjih nedelja policija je razbila protestne kampove u više od 60 visokoškolskih ustanova.

Pored pritiska na Izrael i Bajdenovu administraciju da odmah prekinu rat u Gazi, aktivisti zagovaraju pravo na povratak palestinskih izbeglica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 23:51