Cigarete, duvanski dim / - FOTO: UNSPLASH
30/04/2023 u 19:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Studija: Amerikanci manje puše nikotinske od elektronskih cigareta

Pušenje cigareta je faktor rizika za rak pluća, kardiovaskularne bolesti i za šlog, a dugo je smatran glavnim razlogom smrti koje su se mogle izbjeći prevencijom

Pušenje cigareta u SAD palo je na najniži nivo tokom prošle godine, samo jedan od devetoro odraslih naveo je da puši, prema vladinom istraživanju.Konzumacija elektronskih cigareta pak raste, koristi ih jedan od 17 odraslih.

Preliminarni podaci Centra za kontrolu bolesti zasnovani su na odgovorima više od 27.000 anketiranih odraslih građana i građanki, prenosi Glas Amerike.

Pušenje cigareta je faktor rizika za rak pluća, kardiovaskularne bolesti i za šlog, a dugo je smatran glavnim razlogom smrti koje su se mogle izbjeći prevencijom.

Sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka, 42 odsto odraslih su bili pušači.

Ova stopa postepeno opada, što zbog poreza na cigarete, rasta cijena duvanskih proizvoda, zabrane pušenja i promjena u društvu o tome koliko je pušenje prihvatljivo.

Prošle godine, procenat pušača opao je za 11 odsto, sa 12, 5 odsto u 2020. i 2021. godini.

Konačni rezultati studije se ponekad revidiraju nakon analize, tako da se očekuje da će Centar za kontrolu bolesti uskoro objaviti konačne podatke za 2021. godinu.

Konzumacija elektronskih cigareta bilježi rast od šest odsto prošle godine, sa 4,5 odsto godinu dana ranije, navodi se u anketi.

Taj rast brine doktora ;Džonatana Sameta, dekana Škola za javno zdravlje Kolorada. Ovisnost o nikotinu ima posledice po zdravlje, kao što je rizik od visokog krvnog pritiska i sužavanje arterija, prema Američkom udruženje za bolesti srca.

„Mislim da će nastaviti da se smanjuje pušenje, ali da li će pasti i opšta zavisnost o nikotinu, imajući u vidu porast korišćenja elektronskih proizvoda, to nije jasno“, naveo je Samet koji je koautor američkih izveštaja glavnog zdravstvenog zvaničnika Bijele kuće o pušenju cigareta i zdravlju skoro četiri dekade.

Stope pušenja i vejpovanja su skoro skroz obrnute kod tinejdžera. Samo dva odsto tinejdžera je pušilo tradicionalne cigarete, dok je čak 14 odsto njih koristilo elektronske, prema studiji Centra za kontrolu bolesti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:31